Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je Palestinac povrijeđen u zračnom napadu koji je izraelska letjelica izvela na grad.     Foto: Reuters

Izraelske snage sigurnosti u petak su saopštile da su pokrenule zračne napade na Pojas Gaze u kojima je gađana osmatračnica Hamasa.

"Trenutno izvodimo napade u Gazi", objavila je izraelska vojska na društvenoj mreži X, ne navodeći dalje detalje.

Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je Palestinac povrijeđen u zračnom napadu koji je izraelska letjelica izvela na grad.

List "Times of Israel" navodi da je bombardovanje uslijedilo nakon što su "zapaljive naprave koje se prenose balonima", a koje su Palestinci ispalili preko granice, izazvale tri požara na jugu Izraela.

Izraelske snage pucale na granici s Gazom: Povrijeđeno 28 Palestinaca

Najmanje 28 ljudi je povrijeđeno kada su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su demonstrirali u graničnom području blokiranog Pojasa Gaze.

U saopštenju palestinskog Ministarstva zdravlja navodi se da su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante u blizini granice s Gazom.

Dodaje se da je 28 Palestinaca povrijeđenih u napadu prebačeno u bolnice u regiji.

U saopštenju se navodi da su Palestinci zadobili povrede bojevim i gumenim mecima te suzavcem.

Palestinci u Gazi već šest dana održavaju proteste u područjima blizu izraelske granice u znak protesta zbog napada fanatičnih Jevreja na džamiju Al-Aksa.

Od prvog dana demonstracija na istoku Gaze, izraelska vojska je rasporedila teško naoružane trupe i snajperiste na granicu kako bi intervenisali protiv demonstranata.

Trećeg dana protesta u Gazi, 19. septembra, Palestinac je poginuo od posljedica vatre koju su otvorili izraelski vojnici.

TRT Balkan / agencije