Alkhidmat je poznatapo svojim organiziranim operacijama i discipliniranom kadru.           Foto: Facebook/ Alkhidmat Karachi

Turski narod ima kapacitet da se "brzo oporavi", prema dobrovoljcima potrage i spašavanja iz Pakistana koji su u južnim zonama katastrofe u zemlji više od sedmicu dana.

“Ono što smo vidjeli ovdje tokom operacija nakon zemljotresa je da Turkiye ima kapacitet da se brzo oporavi”, rekao je Sarfaraz Shaikh, dio tima pakistanske fondacije Alkhidmat.

“Svako je imao nešto da ponudi ljudima pogođenim zemljotresom. Vidjeli smo to u Istanbulu i gdje god smo otišli”, rekao je Shaikh.

Oni su bili među više od 9.000 međunarodnih timova za potragu i spašavanje, koji su radili u 11 turskih provincija pogođenih dvostrukim zemljotresom 6. februara - Kahramanmaras, Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Hatay, Gaziantep, Malatya, Kilis, Osmaniye, Elazig i Sanliurfa.

Potresi magnitude 7,7 i 7,6 Richterove skale odnijeli su više od 40.000 života u Turkiye, a više od 13 miliona ljudi je direktno pogođeno "katastrofom stoljeća".

Jedna od najvećih grupa civilnog društva u Južnoj Aziji, Alkhidmat je poznata po svojim organiziranim operacijama i discipliniranom kadru od više od 60.000 volontera koji su dospjeli na naslovnice tokom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Pakistanu.

"Bilo da se radi o zemljotresu 2005. ili poplavama 2010. i 2022. godine, Turkiye je bila uz nas", rekali su iz grupe.

“Naša je dužnost i obaveza da budemo ovdje i služimo ljudima u vrijeme njihove tuge i potrebe.”

TRT Balkan