Otvorene granice Nigera prema Burkini Faso, Maliju, Alžiru, Libiji i Čadu

Otvorene granice Nigera prema Burkini Faso, Maliju, Alžiru, Libiji i Čadu

Niger je zatvorio svoje zračne i kopnene granice za cijeli svijet nakon vojnog udara prošle sedmice.
Među susjedima, Nigerija i Benin su glavni trgovinski partneri Nigera.             Foto: Reuters

Vojna hunta u Nigeru otvorila je zračne i kopnene granice nekim od svojih susjeda, a koje su bile zatvorene od puča koji je izvršen 26. jula.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) Amadou Abdramane na državnoj televiziji je pročitao obavijest da su zračne i kopnene granice Nigera ponovo otvorene prema Burkini Faso, Maliju, Alžiru, Libiji i Čadu.

Niger je zatvorio svoje zračne i kopnene granice za cijeli svijet nakon vojnog udara prošle sedmice.

Zemlje Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) također su zatvorile svoje granice prema Nigeru od 30. jula, a zemlje članice obustavile su svu komercijalnu saradnju s Nigerom.

U ECOWAS-u, koji se sastoji od ukupno 15 zemalja članica, su i Mali i Burkina Faso u kojima vlast također držve vojne hunte, a oni su najavili da će otvoriti granice i nastaviti saradnju s Nigerom.

Alžir, Libija i Čad, koji također nisu članovi ECOWAS-a, saopćili su da su protiv eventualne vojne intervencije ECOWAS-a u Nigeru.

Glavni trgovinski partneri Nigera su Francuska (EU), Nigerija i SAD. Među susjedima, Nigerija i Benin su glavni trgovinski partneri Nigera.

U Nigeru su predsjednika Mohameda Bazuma 26. jula uhapsili pripadnici Predsjedničke garde, a te večeri je vojska objavila da je preuzela vlast.

General Abdurrahman (Omar) Tchiani, komandant Predsjedničke garde, preuzeo je vodstvo hunte Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP) 28. jula i proglasio se šefom prelazne vlade.

TRT Balkan / agencije