"Otac umjetne inteligencije" napustio Google: Žalim zbog rada na tom polju

"Otac umjetne inteligencije" napustio Google: Žalim zbog rada na tom polju

Hinton se također dotaknuo potencijala korištenja umjetne inteligencije u zlonamjerne svrhe.
"Imam 75 godina, pa je vrijeme za penziju", pojasnio je Hinzon.        Foto: Reuters

Geoffrey Hinton, poznat kao "otac umjetne inteligencije", objavio je da je dao ostavku u Googleu, rekavši da je razvoj na polju umjetne inteligencije "užasan" i da žali zbog svog rada na tom polju.

"Žalim zbog svog rada u umjetnoj inteligenciji zbog mogućih opasnosti koje proizlaze iz razvoja na ovom području", rekao je Hinton u intervjuu za "New York Times", prenosi BBC.

Hinton je izjavio da chatbotovi umjetničke inteligencije trenutno nisu opasni od ljudskih bića, ali su neke od njihovih potencijalnih opasnosti prilično zastrašujuće, te je naveo opasnosti od ljudskih bića, bihovih potencijalnih opasnosti prilično zastrašujuće, te naveo opasni te naveo biću ljudskih bića.

Ističući da bi chatbot uskoro mogao nadmašiti nivo znanja koji ima ljudski mozak, rekao je Hinton:

"Ono što sada vidimo da GPT-4 zasjenjuje osobu u smislu količine općih informacija koje ima, širi se razlika. Nije tako dobro u smislu rasuđivanja ali on može izvesti jednostavno rasuđivanje."

Napominjući kako očekuje da će se proces odvijati prilično brzo, s obzirom na tempo napretka, Hinton je rekao da je zbog toga potrebno biti zabrinut.

Hinton se također dotaknuo potencijala korištenja umjetne inteligencije u zlonamjerne svrhe, ističući da bi to bio "scenarij iz noćne more".

Upozoravajući da umjetna inteligencija nosi potencijalnu opasnost poput "Moram dobiti više snage", istakao je Hinton:

"Došao sam do zaključka da se vrsta inteligencije koju razvijamo jako razlikuje od inteligencije koju imamo. Mi smo biološki sistem, ovo su digitalni sistem. Najveća razlika digitalnih sistema od bioloških slika u digitalnom sistemu."

Osvrćući se na svoju ostavku u Googleu, Hinton je istakao da su njegove godine utjecale na odluku da pusti Google.

"Imam 75 godina, pa je vrijeme za penziju", pojasnio je Hinzon.

Jeff Dean, voditelj Googleove jedinice za umjetnu inteligenciju, u izjavi povodom Hintonove ostavke je kazao:

"Nastavljamo s odgovornim pristupom umjetnoj inteligenciji. Konstantno hrabro inoviramo dok pokušavamo razumjeti rizike koji se pojavljuju."

Hintonovo pionirsko istraživanje dubokog učenja i umjetnih neuronskih mreža otvorilo je postojeći AI sistem poput ChatGPT-a.

TRT Balkan / agencije