Guterres je rekao da nijedan dio odluka o životu i smrti koji utiču na cijele porodice ne bi smio biti delegiran na bazi izračunavanje algoritama.     Foto: Reuters Archive

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da je duboko uznemiren izvještajima o korištenju vještačke inteligencije (AI) od strane izraelske vojske u napadima na Pojas Gaze.

Ističu da se AI koristi kao alat za identifikaciju meta, posebno u gusto naseljenim stambenim područjima, što rezultira uznemirujućim brojem civilnih žrtava, Guterres je rekao da nijedan dio odluka o životu i smrti koji utiču na cijele porodice ne bi smio biti delegiran na bazi izračunavanje algoritama.

“AI treba da se koristi kao snaga dobra za dobrobit svijeta, a ne da doprinosi vođenju rata na industrijskom nivou, zamagljujući odgovornost“, rekao je Guterres tokom brifinga za novinare.

O izraelskom napadu u kojem je ranije ove sedmice ubijeno sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK), Guterres je rekao da je izraelska vlada priznala greške.

“Međutim, suštinski problem nije ko je napravio greške, već postojeće vojne procedure koje omogućavaju da se te greške iznova i iznova ponavljaju“, rekao je on.

TRT Balkan / agencije