Stotine hiljada putnika u zračnom prometu upozoreno je na moguće smetnje u narednim danima, uključujući i praznike.     Foto: Reuters

Osoblje britanskih Graničnih snaga stupilo je danas u štrajk na aerodromima širom Ujedinjenog Kraljevstva i tako se pridružilo seriji štrajkova koji se posljednjih sedmica održavaju širom te zemlje.

Shodno najvi, štrajk će se održati od tkom božićnog vikenda do ponedjeljka i Boxing Daya te ponovno od 28. do 31. decembra i novogodišnje noći. Ponajveće posljedice očekuju se na prometnim londonskim aerodromima Heathrow i Gatwick, kao i na aerodromima u Birminghamu, Manchesteru, Cardiffu i Glasgowu.

Stotine hiljada putnika u zračnom prometu upozoreno je na moguće smetnje u narednim danima, uključujući i praznike.

Štrajk graničnih snaga mobilizirao je Sindikat sektora javnih i komercijalnih usluga, koji zahtijeva povećanje plaća od deset posto, “pravednije“ penzije, sigurnost radnih mjesta i nikakvo smanjivanje uvjeta otpuštanja.

Sindikalac Mark Serwotka prethodno je upozorio vladu da se članovi bore sa krizom troškova života i da su očajni dok gledaju kako ministre kako dijele milijarderske ugovore svojim prijateljima, a njima govore da nema novca za povišice.

Oko 625 pripadnika vojnog osoblja bit će raspoređeno u najprometnije aerodrome u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi pružili podršku za ublažavanje utjecaja napuštanja službe.

Volonteri državne službe također će biti dostupni za obavljanje nekih graničnih provjera.

Osoblje Royal Mail-a također će stupiti u dvodnevni štrajk, uključujući članove Sindikata komunikacijskih radnika koji prikupljaju, sortiraju i dostavljaju pakete i pisma.

Prekid većine putovanja vlakom također će se nastaviti, budući da članovi najvećeg željezničkog sindikata u Velikoj Britaniji RMT trebaju štrajkati na Badnjak, 24. prosinca, do rano ujutro 27. prosinca nakon što je odbio plaću koju je ponudio Network Rail.

Britanija trenutačno prolazi kroz val industrijske akcije, uključujući one željezničara, medicinskih sestara, poštanskih radnika i univerzitetskih predavača. Povod za štajkove je inflacija koju izazivaju inflacija i privredni gubici.

TRT Balkan / agencije