Trump je lakše ranjen u predjelu desnog uha, a intervencijom osiguranja je udaljen sa bine.      Foto: AA

Utvrđeno je da je 20-godišnji muškarac koji je pokušao izvršiti atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Pennsylvaniji registrovan kao republikanac, premda je prethodno dao malu donaciju grupi povezanoj s demokratima.

Kako navodi CNN, utvrđeno je da je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks, koji je ubijen na mjestu napada, registrovan kao republikanac u bazi podataka birača u Pensilvaniji.

Crooks je prijavljen u Bethel Parku u Pensilvaniji, oko 56 kilometara južno od Butlera, gdje je Trump držao predizborni skup.

Zapisi Federalne izborne komisije pokazuju da je donator po imenu Thomas Crooks sa istom adresom u januaru 2021. godine donirao 15 dolara Projektu progresivne izlaznosti, demokratskom odboru za političku akciju.

Matthew Crooks, napadačev otac, rekao je da neće komentirati slučaj dok ne razgovara s vlastima.

Atentat na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima Donalda Trumpa u subotu je pokušao 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz Pensilvanije.

Kako je saopštio Federalni istražni biro (FBI), napadač je pucao na predsjedničkog kandidata republikanaca Trumpa dok je držao govor na bini.

Trump je lakše ranjen u predjelu desnog uha, a intervencijom osiguranja je udaljen s bine.

Napadač je neutralisan, a njegovo tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta napada, u kojem je jedna osoba u publici ubijena, a još dvije su teško ranjene.

TRT Balkan / agencije