Prisutnima je govorila o potresnim pričama porodica i djece poginulih u rusko-ukrajinskom ratu.     Foto: Reuters

Olena Zelenska, supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u obraćanju članovima Kongresa SAD-a zatražila je dodatno oružje i sisteme protuzračne odbrane kako bi zaštitili svoju zemlju.

Kazala je kako im se ne obraća kao prva dama, nego kao majka i kćerka.

Prisutnima je govorila o potresnim pričama porodica i djece poginulih u rusko-ukrajinskom ratu, a pokazala je i fotografije.

”Obično supruge predsjednika govore o mirovnim temama poput obrazovanja, ljudskih prava, jednakosti i tome slično. Možda i vi očekujete da govorim o tome. Ali, kako da govorim o tome kad postoji ovaj bespotrebni okupatorski teroristički rat protiv moje zemlje? Rusija uništava našu zemlju“, rekla je Zelenska.

Zahvalila je SAD-u na podršci Ukrajini.

”Veoma je snažna podrška koju nam pružate. Dok Rusija ubija, Amerika spašava živote“, rekla je Zelenska.

Podsjetila je kako rat u Ukrajini i dalje traje i zatražila pomoć u vidu oružja.

”Ovo oružje nije za napad na tuđu teritoriju, već ćemo ga koristiti da odbranimo svoju zemlju i preživimo. Želim odbrambene sisteme kako projektili ne bi nikog ubijali, kako ne bi umirala djeca, među kojima su i bebe”, rekla je Zelenska.

Podsjetila je kako će Kongres SAD-a sljedećeg mjeseca obustaviti rad i na posao se vratiti u septembru.

”Ne znam hoće li moj sin moći ići u školu u septembru. Ne znam hoće li kćerka na početku akademske godine moći krenuti na univerzitet. Za šta da se spremaju ukrajinski prosvjetni radnici? Za rad u razredima ili za zaštitu od bombi u skloništima? Nemam odgovor na to. Ali ako bismo imali odbrambene sisteme, imali bismo odgovor u rukama“, rekla je Zelenska.

TRT Balkan / agencije