Istaknuta je važnost borbe protiv raka u afričkim zemljama.      Foto: AA

Program podizanja svijesti i potpore za kontrolu raka u afričkim zemljama članicama Organizacije islamske suradnje (OIC) izrazio je svoju zahvalnost prvoj dami Turkiye Emine Erdogan, koja je prisustvovala programu kao počasna gošća.

Na programu koji je održan u nigerijskom glavnom gradu Abuji, a prisustvovali su mu i Rafael Mariano Grossi, predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Remi Tinubu, prva dama Nigerije, Fatima Maada Bio, prva dama Sierra Leonea i Prva dama Gambije Fatoumatta Bah-Barrow, istaknuta je važnost borbe protiv raka u afričkim zemljama.

Zamjenici glavnog sekretara OIC-a dr. Ahmad Kawesa Sengendo, Remi Tinubu i Fatima Maada Bio pohvalili su Emine Erdogan, koja se obratila sudionicima zasjedanja u četvrtak.

Sengendo je istaknuo da je Emine Erdogan prvom posebnom sesijom organiziranom u okviru 13. samita OIC-a u Istanbulu 2016. godine dala primjer svima.

"Također bih želio izraziti svoju iskrenu zahvalnost i zahvalnost što ste podržali ovu vrijednu inicijativu. Vaše prisustvo je demonstracija vaše podrške ovoj inicijativi", rekao je Sengendo.

"Vaša prisutnost demonstracija je naše predanosti osiguravanju zdravije budućnosti za ljude afričkih država članica."

Postaje inspiracija za naučna istraživanja

Remi Tinubu se zahvalila Emine Erdogan što je ugostila prve dame i šefove država na summitu 2016. godine.

Izražavajući svoju zahvalnost Emine Erdogan na interesu i ljubavi prema afričkom kontinentu, Tinubu je rekla: "Mnogo te volimo. Hvala vam što ste osnovali Afrički centar u Ankari.”

"Došli ste ovdje i pokazali nam da su hrana, prehrana i okolišni čimbenici vrlo, vrlo važni u borbi protiv raka i da možemo puno naučiti od azijske kulture", rekla je Tinubu.

'Ljubav prve dame Turkiye prema Africi'

Tinubu je naglasila da je Erdogan svoju ljubav prema Africi najotvorenije pokazala kroz njenu knjigu "Moja putovanja u Afriku", rekavši da ju je ona inspirirala u proučavanju ljekovitog bilja. Tinubu je također izrazila iskrenu zahvalnost Emine Erdogan na prisustvu programu.

Fatima Maada Bio nazvala je Emine Erdogan "dragocjenom majkom" i rekla: "Želim čestitati (Emine Erdogan) što se okupila sa suprugama afričkih vođa."

"S njenim sudjelovanjem vidimo da dobivamo podršku ne samo iz Afrike nego iz cijelog svijeta."

Naglašavajući stalnu potporu IAEA-e u borbi protiv raka, Grossi je rekao: "Želio bih odati priznanje suprugama vođa koje imaju jedinstvenu perspektivu o tome što se događa njihovom narodu i pomažu nam u tom pogledu".

TRT Balkan / agencije