Gilles Devers, predstavnik palestinskih žrtava pred MKS-om, podnio je tužbu Tužilaštvu MKS-a.           Foto: Reuters Archive

Ambasadori zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u Briselu u ponedjeljak su pozvali međunarodnu zajednicu, s posebnim fokusom na Evropsku uniju (EU), da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze.

Na konferenciji za novinare u Briselu, ambasadori 57-članog bloka pročitali su apel u kojem pozivaju EU da preduzme sve neophodne napore da se uspostavi trenutni i sveobuhvatni prekid vatre i okonča izraelsku agresiju na Gazu.

Naglašena je ključna uloga EU u pozivanju Izraela na odgovornost za ratne zločine počinjene u Gazi te je navedeno da se izraelski napadi na Gazu ne mogu opravdati kao samoodbrana.

U apelu se također ističe da je uspostavljanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, s Jerusalemom kao glavnim gradom, jedini put ka postizanju trajnog mira u regionu.

Poziv je objavljen nedugo nakon zajedničkog arapsko-islamskog samita održanog u Saudijskoj Arabiji, koji je također pozvao na hitan prekid vatre u Gazi i hitan ulazak humanitarne pomoći.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojima je ubijeno najmanje 11.180 Palestinaca, uključujući više 7.700 djece i žena, a više od 28.200 ljudi je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije