Deset uzoraka meda iz Velike Britanije nije prošlo testove.        Foto: Reuters

Istraga EU otkrila je da kupci u Velikoj Britaniji možda kupuju krivotvoreni med označen kao autentični organski med.

Europska komisija otkrila je kontaminaciju meda pakiranog u Ujedinjenom Kraljevstvu jeftinim šećernim sirupom.

Mjeru je poduzela Glavna uprava Komisije za zdravlje i sigurnost hrane, a uključivala je suradnju s 18 zemalja EU, Zajedničkim istraživačkim centrom (JRC) i Uredom EU za borbu protiv prijevara (Olaf). Od ispitanih 320 uzoraka meda, 147 je bilo sumnjivo.

Deset uzoraka meda iz Velike Britanije nije prošlo testove. Iako su možda miješani ili pakirani u Britaniji, med vjerojatno potječe iz inozemstva.

Izvješće pokazuje da je med uvezen iz Velike Britanije imao stopu sumnje 100 posto, a JRC sugerira da je med možda proizveden u drugim zemljama prije nego što je prerađen u UK i ponovno izvezen u EU.

Ovo nije prvi put da su testovi pokazali da bi britanski kupci mogli biti žrtve prijevare s medom. Godine 2020. vodeći njemački laboratorij utvrdio je da osam od devet testiranih uzoraka nije bilo sukladno.

Međutim, supermarketi kažu da redovito testiraju med i revidiraju nabavne linije.

Istraga britanske vlade

Vlada Velike Britanije rekla je da istražuje rezultate, ali dužnosnici sugeriraju da nema opasnosti za sigurnost hrane.

Olaf je rekao da takva praksa vara potrošače i dovodi poštene proizvođače u opasnost jer se suočavaju s nepoštenom konkurencijom operatera koji mogu smanjiti cijene zahvaljujući nedopuštenim, jeftinim sastojcima.

Lynne Ingram, pčelarska majstorica u Wesley Cottage Bees u Somersetu, pridružila se skupini pčelara koji pozivaju na bolje informacije za kupce. Predložila je da bi kupci trebali birati med koji na etiketi navodi zemlju podrijetla i idealno bi bilo da ga nabavljaju od tradicionalnih lokalnih pčelara.

Arturo Carrillo, koordinator međunarodne Mreže za autentičnost meda iz Meksika, koja je provela testove na medu u britanskim supermarketima koji su ukazivali na krivotvorenje, rekao je da je Velika Britanija preplavljena vrlo jeftinim krivotvorenim medom uvezenim iz Kine, te da su britanske vlasti oklijevale prihvatiti i riješiti ovaj problem.

Osporene tvrdnje

Vlada Velike Britanije osporava tvrdnje da je uvoz meda krivotvoren u industrijskim razmjerima. Rečeno je da je provođenje „prikladno svrsi“, a da do danas „nema dovoljno dokaza“ koji bi ukazivali na prevaru.

Prodavci na malo i industrija meda osporili su rezultate testova, a vladini zvaničnici kažu da je potrebna naprednija tehnologija testiranja.

Glasnogovornik Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja rekao je da vlada Velike Britanije ozbiljno shvaća bilo koju vrstu prijevare s hranom i da će ispitati rezultate nove studije kako bi utvrdili da li ukazuju na nepoštivanje.

TRT Balkan