Nacrt zakona uskoro će postati zakon - nakon konačnog čitanja u parlamentu uz podršku Laburista, Zelenih i Te Paati Maori.       Foto: Reuters

Zakon o zabrani prodaje duhana odnosi se na osobe koje su rođene nakon 1. januara 2009. Prijedlog zakona je trenutno u postupku trećeg čitanja.

Kako piše Radio Novi Zeland, zakon o amandmanima na okruženje bez pušenja i regulisane proizvode (duhan) donosi tri glavne izmjene:

- smanjenje količine nikotina koja je dozvoljena u duhanskim proizvodima,
- smanjenje broja trgovaca na malo koji prodaju duhan,
- osiguravanje da se duhan uopće ne prodaje nikome rođenom na dan ili nakon 1. januara 2009. godine.

Nacrt zakona uskoro će postati zakon - nakon konačnog čitanja u parlamentu uz podršku Laburista, Zelenih i Te Paati Maori.

Pomoćnica ministra zdravlja dr. Ayesha Verrall rekla je da je zakon ubrzao napredak ka budućnosti bez dima.

"Broj trgovaca na malo širom zemlje koji mogu prodavati duhan bit će smanjen na desetinu od 6.000, koliko ih sada ima. Ovaj zakon ograničava maksimalno 600 prodavača duhana do kraja sljedeće godine", navodi Ayesha u saopćenju.

Stopa pušenja na Novom Zelandu je već niska, sa samo 8% odraslih koji puše dnevno, što je manje u odnosu na 9,4% prije godinu i po i upola manje u odnosu na prije 10 godina.

Reakcija grupa protiv pušenja

Profesorica Univerziteta Otago i kodirektorica ASPIRE2025 Janet Hoek rekla je za The Science Media Center da će sve tri mjere pomoći u smanjenju pušenja među svim grupama stanovništva.

„Smanjenje broja prodajnih mjesta za prodaju duhana poboljšat će dobrobit zajednice i povećati sigurnost trgovaca na malo“, rekla je ona.

Hoek je dodao da je novozelandski pristup vodeći u svijetu i da će vjerovatno proizvesti duboke zdravstvene prednosti.

Emeritus profesor Robert Beaglehole rekao je da zakon ima nekoliko dobrih aspekata. Međutim, zakon može imati neželjeni efekat kažnjavanja postojećih pušača, smanjenjem broja maloprodajnih objekata za cigarete na 600, rekao je on.

"Politika obavezne denikotinizacije, treća glavna politika, neće stupiti na snagu najmanje dvije godine i stoga neće pomoći u postizanju cilja 2025. U najboljem slučaju, to bi moglo potaknuti duhansku industriju da promovira manje štetne proizvode kao što je ‘vaping’. Ali može podstaći i ilegalnu trgovinu cigaretama", dodao je.

TRT Balkan