Pas sjedi na krovu svog skloništa u dvorištu za pse u Bolterdalenu, u Norveškoj, u utorak, 10. januara 2023.       Foto: AP

Iz mračnog, smrznutog prostranstva u ovoj arktičkoj dolini, hor laveža i urlika trubio je pri povratku najstarijih pasa Green Doga s treninga pasa kroz polarnu noć.

Karina Bernlow i njen suprug Martin Munck brinu se za Green Dog, sklonište gotovo 300 pasa u tri dvorišta. Nalazi se nedaleko od glavnog sela na Svalbardu, norveškom arhipelagu veoma blizu Sjevernog pola, gdje je zima obavijena neprekidnim mrakom.

Radni psi i štenad igrali su se na vjetru koji je podizao sniježne nanose do bedara. Ova mješavina haskija i grenlandskog psa – rasa poznata po dugim nogama, velikim šapama i gustom krznu – posebno je društvena i otporna na hladnoću, rekao je Bernlow. Ne plaše se čak ni kada u rijetkim prilikama polarni medvjed prošeta pored dvorišta.

Ono što im teško pada je kada ovaj pejzaž postane neuobičajeno topao, što se dešava sve češće jer se veći dio Arktika zagrijava nekoliko puta brže od ostatka svijeta.
Prošlog ljeta, nekoliko tura sa psećim sankama je moralo biti otkazano kako se psi ne bi previše zagrijali. Jedan od obilazaka vodi do ledene pećine, a Bernlow, koji je ovdje više od decenije, kaže da iz godine u godinu gledaju kako ona nestaje.
"Ono što možemo učiniti jeste da naučimo našu djecu da se brinu o planeti", kaže Bernlow, majka četvero dece.
Dok je prolazila pored njih, tek vraćeni psi zategnuli su svoje lance kako bi se promazili, a štenci su požurili da ih gledaju iz svog ograđenog prostora.

TRT Balkan / agencije