Stotine letova iz Minhena otkazano zbog jakih snježnih padavina

Stotine letova iz Minhena otkazano zbog jakih snježnih padavina

Minhenski voz, metro, autobusi i tramvaji privremeno su prestali sa radom.
Aerodrom Minhen saopštio je da je obustavio letove do 11:00 zbog obilnih snježnih padavina.     Foto: Reuters

Obilne snježne padavine u južnoj Njemačkoj izazvale su saobraćajni haos, posebno u Minhenu, gdje su otkazane stotine letova, a obustavljen je željeznički i drugi javni prevoz, javila je u subotu javna televizija ARD.

Aerodrom Minhen saopštio je da je obustavio letove do 11:00 zbog obilnih snježnih padavina.

Otprilike 320 od 760 planiranih letova za subotu do sada je otkazano, a putnicima se savjetuje da prije dolaska na aerodrom provjere status svojih letova. Glasnogovornik aerodroma najavio je da je zimska služba sada operativna, što omogućava nastavak sigurnih operacija.

U međuvremenu, jake snježne padavine su također ozbiljno poremetile željezničke usluge, tako da ljudi nisu mogli doći do glavne željezničke stanice u Minhenu, rekla je glasnogovornica njemačkog željezničkog servisa Deutsche Bahn. Međugradski željeznički saobraćaj trenutno je obustavljen na širem području Minhena, dodali su.

Osim toga, otkazane su veze iz glavnog grada Bavarske sa nekoliko njemačkih gradova. U Minhenu i južnom gradu Ulmu putnici su morali da prenoće u vozovima. Deutsche Bahn pretpostavlja da će ograničenja trajati cijeli dan.

„Preporučujemo odlaganje putovanja u i iz Minhena“, rekla je portparolk.

Podzemne željeznice, autobusi i tramvaji u Minhenu privremeno su prestali sa radom.

Prema navodima policije, na putevima u južnoj Bavarskoj bilo je brojnih nesreća. Međutim, većina njih je rezultirala samo kolateralnom štetom.

S tim u vezi, fudbalska utakmica Bundeslige između branioca titule Bayern Minhena i Union Berlina otkazana je zbog obilnih snježnih padavina.

Prema njemačkoj meteorološkoj službi, vrijeme će za sada ostati zimsko.

TRT Balkan / agencije