Njemačka vlada nalazi se pod sve većim pritiskom da se uhvati u koštac s migracijama jer je broj migranata koji ulaze u zemlju povećan posljednjih mjeseci.          Foto: Reuters

Njemačka vlada nalazi se pod sve većim pritiskom da se uhvati u koštac s migracijama jer je broj migranata koji ulaze u zemlju povećan posljednjih mjeseci.

Glavna njemačka opoziciona stranka, konzervativna alijansa CDU/CSU, u nedjelju je ponovila poziv za gornju granicu od 200.000 izbjeglic koje zemlja prihvata godišnje.

Predsjednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i bavarski premijer Markus Soder rekao je da zemlja nema kapacitet za integraciju više od 200.000 izbjeglica godišnje.

"Mi smo za pomoć izbjeglicama, ali smo protiv nekontrolisane imigracije u Njemačku", rekao je Soder za javni servis ARD.

On smatra da prava integracija nije moguća u trenutnim uslovima.

"U cijeloj zemlji lokalne vlasti teško mogu organizovati smještaj, škole i dnevne centre za migrante", rekao je on.

Soder je pozvao koalicionu vladu kancelara Olafa Scholza da ograniči broj izbjeglica na 200.000.

Predložio ukidanje specijalnih njemačkih programa za prijem izbjeglica i ubrzanje povratka migranata čiji su zahtjevi za azil odbijeni.

Povećanje broja tražilaca azila

Oko 205.000 migranata zatražilo je azil u Njemačkoj u periodu između januara i avgusta ove godine, što predstavlja povećanje od 77 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Opozicioni poslanici upozoravaju da bi taj broj mogao dostići 400.000 do kraja godine, ako vlada ne preduzme hitne mjere.

Na vrhuncu izbjegličke krize 2016. godine, oko 720.000 ljudi, uglavnom Sirijaca i Iračana, zatražilo je azil u Njemačkoj.

Vlada protiv ograničenja broja

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser obećala je da će vlada povećati policijske kontrole na graničnim prelazima da bi smanjila neregularnu migraciju i obeshrabrila krijumčare ljudi.

Ona je odbila pozive za ograničenje broja izbjeglica, navodeći da bi takav korak značio kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"Imamo evropsko pravo, imamo međunarodno pravo. Ne možemo donijeti takvu odluku i uvesti ograničenja individualnog prava na azil. Imamo obaveze prema Ženevskoj konvenciji UN-a o izbjeglicama”, rekla je ona za javni servis ARD.

Ona smatra da se problem može riješiti samo bližom saradnjom država članica Evropske unije (EU) i razvojem mehanizma za pravednu raspodjelu tražilaca azila.

Glavna destinacija za migrante

Njemačka, koja je najveća evropska ekonomija, i dalje je glavna destinacija za migrante i tražioce azila koji pristižu u EU.

Trenutno u Njemačkoj živi oko milion ukrajinskih izbjeglica. Prema zvaničnim podacima od januara je više od 62.000 Sirijaca i 37.000 Afganistanaca zatražilo azil.

Oni koji bježe od rata i političkog progona u svojoj zemlji imaju pravo na izbjeglički status ili supsidijarnu zaštitu u Njemačkoj.

Posljednjih mjeseci značajno se povećao broj ilegalnih prelazaka granice ekonomskih migranata, što je primoralo vladu da razmotri nove mjere na granicama sa Poljskom i Češkom. Vlasti su registrovale više od 45.000 ilegalnih ulazaka u prvih šest mjeseci ove godine, što je povećanje od 56 posto u odnosu na isti period 2022. godine.

Trenutno, oko 280.000 stranih državljana boravi u Njemačkoj bez važeće boravišne dozvole i oni su u obavezi da napuste zemlju.

Gotovo polovina njih su ekonomski motivisani migranti, čiji su zahtjevi za azil odbijeni.

TRT Balkan / agencije