Rutte je naglasio da je plan o prekidu vatre koji su predstavile SAD zapravo došao iz samog Izraela, iako ga izraelski lideri do sada nisu javno podržali.        Foto: AA

Holandski premijer Mark Rutte pozdravio je rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) o prekidu vatre u Gazi i pozvao Izrael da "prihvati plan".

Rutte je rekao da cijeli svijet "sada očekuje od Izraela da prihvati ono što su sami predložili" i da odmah zaustavi svoje vojne operacije u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.

Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.

U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.

Rutte je naglasio da je plan o prekidu vatre koji su predstavile SAD zapravo došao iz samog Izraela, iako ga izraelski lideri do sada nisu javno podržali.

"Rekao bih da je to više izraelski prijedlog o prekidu vatre nego američki. Ponekad Izraelci nisu sasvim sigurni šta su predložili, ali mislim da je na kraju to njihov prijedlog, što ga čini još boljim", rekao je holandski premijer.

Istakao je da je "bio veoma sretan kada je saznao da je Hamas reagovao vrlo pozitivno na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

"Za nas je sada ključno da imamo potpuni prekid vatre što je prije moguće", poručio je Rutte.

Osudio je i Hamasov napad 7. oktobra, potvrđujući da Izrael ima pravo da se brani, ali ističući da Tel Aviv ima međunarodne obaveze i da treba djelovati u okviru međunarodnog prava.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno više od 37.160 Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 84.800 je povrijeđeno.

Holandski premijer izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog katastrofalne humanitarne situacije u Rafahu, ponovivši svoj poziv na hitan prekid vatre.

"Naravno, veoma smo zabrinuti zbog situacije u Rafahu, jer tamo živi 1,5 miliona ljudi, a svaka vojna operacija tamo bi mogla uključivati ​​ogroman gubitak života. Ne zaboravite šta je rekao Međunarodni sud pravde, a to je da operacija u Rafahu mora odmah da se završi, da se mora završiti sada. To sam rekao i Benjaminu Netanyahuu", rekao je Rutte za AA.

Naveo je da zemlje EU podržavaju plan o prekidu vatre u Gazi koji podržavaju UN i očekuju da će i Izrael i Hamas poduzeti potrebne korake za njegovu provedbu.

"EU nije uvijek razmišljala kao jedno o ovome, ali mislim da je ovdje, o ovom konkretnom mirovnom prijedlogu, EU veoma usklađena i složna", rekao je Rutte.

Pozvao je Izrael i Hamas da provedu ovaj mirovni prijedlog.

TRT Balkan / agencije