Tri zemlje, koje su odlučile napustiti Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) i osnovale Savez sahelskih država (AES), održale su prvi samit u Niameyu, glavnom gradu Nigera.      Foto: TRT Balkan

Niger, Mali i Burkina Faso potpisali su zajedničku deklaraciju koja im omogućuje uspostavu konfederacije.

Tri zemlje, koje su odlučile napustiti Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) i osnovale Savez sahelskih država (AES), održale su prvi samit u Niameyu, glavnom gradu Nigera.

Malijski predsjednik Assimi Goita, predsjednik Nigera Abdurrahmane Tchiani i predsjednik Burkine Faso Ibrahim Traore sastali su se u Niameyu.

Potpisana je zajednička deklaracija o osnivanju "Konfederacije sahelskih država" koja se sastoji od tri zemlje, a malijski predsjednik Goita izabran je za mandatnog predsjednika AES-a na jednu godinu.

S druge strane, na samitu je također istaknuto da povratak u ECOWAS nije moguć.

Predsjednik Burkine Faso Traore napisao je u svojoj objavi na svom X računu da AES ima veliki potencijal za dobrobit naroda Nigera, Malija i Burkine Faso.

Traore je istaknuo da će učvrstiti svoju neovisnost zahvaljujući Konfederaciji sahelskih država.

Očekuje se da će ove tri zemlje, s ukupno 72 miliona stanovnika, u okviru AES-a sarađivati ​​na mnogim područjima, posebno sigurnosti.

Mali, Burkina Faso i Niger uspostavili su AES u septembru 2023., a povlačenje iz ECOWAS-a u zajedničkoj izjavi najavile su 28. januara.

TRT Balkan / agencije