Meteorolozi upozorili da se očekuje nastavak padavina i narednih dana.         Foto: Reuters

Nemilosrdni talas obilnih kiša ostavio je tragove razaranja širom istočne Afrike. Od ulica Nairobija do priobalnog Mauricijusa, zajednice se bore sa poplavama, oštećenjem infrastrukture i smrtnim slučajevima.

Kenija je među najteže pogođenim zemljama, a obilne padavine izazvale su razorne poplave širom zemlje. Nabujale rijeke su se izlile, dok su kuće, preduzeća i vitalna infrastruktura potopljeni.

Hiljade stanovnika primorano je da se evakuiše, tražeći utočište u privremenim skloništima.

U Nairobiju, glavnom gradu saobraćaj je paralisan zbog oborenog drveća i poplavljenih puteva.

Meteorolozi upozorili da se očekuje nastavak padavina i narednih dana.

Crveni krst Kenije objavio je u srijedu da je spasio stotine ljudi širom glavnog grada Kenije, od kojih je većina bila zarobljena u potopljenim kućama.

Otkako je počela kišna sezona, Crveni krst je prijavio više od deset smrtnih slučajeva širom Kenije.

„Klimatske promjene intenziviraju ekstremne vremenske događaje poput jakih kiša i poplava koje trenutno pustoše istočnu Afriku“, rekao je za Anadolu Daniel Naburi, stručnjak za klimu.

Prema njegovim riječima, obzirom da ovi događaji postaju sve češći i ozbiljniji, imperativ je da budu preduzmete hitne mjere za ublažavanje njihovog uticaja.

Na Mauricijusu je kiša koja pada bez prestanka dovela do zatvaranja škola i uprave.

U Tanzaniji su zabilježene poplave, sa izvještajima o urušavanju kuća i neprohodnim putevima.

Demokratska Republika Kongo (DRC) se bori sa rastom vodostaja, a najugroženije su zajednice duž velikih rijeka. Poplave su pogoršale ionako tešku humanitarnu situaciju u mnogim dijelovima DRC-a.

Južnoafrički obalski grad Durban zabilježio je više smrtnih slučajeva koji se pripisuju poplavama. Kiše su izazvale klizišta i urušavanje infrastrukture.

Akcije spašavanja i pomoći su u toku širom pogođenih regiona dok se vlade i humanitarne organizacije bore da obezbjede hranu, sklonište i medicinsku pomoć raseljenim porodicama.

TRT Balkan / agencije