Nezavisna istraga koja ispituje navode da je Južna Afrika isporučivala oružje Rusiji nije pronašla nikakve dokaze.     Foto: AA

Nezavisna istraga koja ispituje navode da je Južna Afrika isporučivala oružje Rusiji nije pronašla nikakve dokaze, saopštilo je u nedjelju Predsjedništvo te zemlje.

“Komisija je utvrdila da nema dokaza koji podržavaju tvrdnju da je brod prevozio oružje iz Južne Afrike namijenjeno Rusiji", navodi se u saopštenju iz ureda predsjednika Cyrila Ramaphose.

Američki ambasador u Južnoj Africi, Reuben Brigety, rekao je novinarima u maju da je njegova zemlja uvjerena da je Južna Afrika isporučila oružje ruskoj vojsci uprkos tome što je zemlja tvrdila da je neutralna.

"Među stvarima koje smo primijetili bilo je pristajanje (ruskog) teretnog broda u pomorsku bazu Simon's Town između 6. i 8. decembra 2022. godine, za koji smo uvjereni da je otpremio oružje i municiju... dok se vraćao u Rusiju", rekao je Brigety.

Nakon navoda, Ramaphosa je pokrenuo nezavisnu istragu koju je vodio penzionisani sudija da ispita tužbu.

"Panel je utvrdio da je brod (Lady R) pristao u Simon's Town kako bi isporučio opremu koju je za Snage nacionalne odbrane Južne Afrike 2018. naručila Armscor, kompanija za nabavku oružja u zemlji”, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo je saopštilo da su optužbe protiv Južne Afrike imale štetan učinak na njenu valutu, ekonomiju i svjetski ugled.

“Južna Afrika ima jasne zakone koji regulišu izdavanje dozvola za uvoz i izvoz konvencionalnog naoružanja. Pribavljene su sve relevantne dozvole za uvoz opreme koju je isporučio brod. Nije izdata dozvola za izvoz oružja, niti je izvezeno oružje”, navodi se.

Tročlanim vijećem je predsjedavao penzionisani sudija Phineas Mojapelo, a ostali članovi su advokatica Leah Gcabashe SC i penzionisani političar Enver Surtyj.

Južnoafričko Ministarstvo za međunarodne odnose i saradnju (DIRCO) je sredinom maja saopštilo da se ambasador Brigety izvinio vladi i narodu Južne Afrike zbog svojih komentara o ruskom brodu koji je utovario oružje i municiju iz Južne Afrike.

TRT Balkan / agencije