Među demonstrantima, bili su i stanovnici New Yorka jevrejskog porijekla koji izraelske operacije u Gazi smatraju pogrešnim.      Foto: AA

Propalestinske pristalice preplavile su u subotu ulice New Yorka tražeći prekid vatre u Pojasu Gaze.

Palestinska organizacija "Within Our Lifetime (WOL)" jedna je od grupa koje su održale u subotu skup podrške palestinskom narodu. Desetine ljudi okupilo se ispred AirTraina na stanici Jamaica, u četvrti Queens tražeći zaustavljanje zločina nad palestinskim narodom.

Dan ranije, u petak održan je veliki protestni skup ispred ispred sjedišta jedne od najutjecajnijih lobističkih grupa u Washingtonu, ureda Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), na Manhattanu u New Yorku.

Povremeno je rasla napetost između demonstranata i pripadnika njujorške policije (NYPD). Na skupu je privedeno najmanje osam demonstranata, među kojima je i čelnica WOL-a Nerdeen Kiswani.

Među demonstrantima, bili su i stanovnici New Yorka jevrejskog porijekla koji izraelske operacije u Gazi smatraju pogrešnim.

Prema najnovijoj anketi koju su sproveli Economist/YouGov, više od trećine Amerikanaca vjeruje da Izrael provodi genocid nad Palestincima.

U starosnoj grupi od 18 do 29 godina, 49 posto smatra da Izrael čini genocid, dok se 24 posto ne slaže, a 27 posto nije sigurno.

Uprkos privremenoj presudi Međunarodnog suda pravde u petak, Izrael je nastavio raketirati Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra najmanje 26.422 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 65.087 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije