Nema više karantina za zaražene koronavirusom u Austriji

Nema više karantina za zaražene koronavirusom u Austriji

U ponedjeljak je u Austriji ukinut obavezni karantin za inficirane koronavirusom.
Dozvoljeno je i prisustvo na zabavama, kao i posjete bazenima ili restoranima, ali samo s maskom.      Foto: Getty Images

Uredba, koja je već stupila na snagu, ukida karantin i uvodi ograničenja pristupa zaraženima, te vraća mogućnost telefonskog prijavljivanja bolovanja, ali samo za oboljele od COVID-19.

Sve osobe koje su pozitivno testirane na koronavirus, a ograničenja počinju da se primjenjuju pet do deset dana od pozitivnog rezultata i u slučaju antigenskog testa, a ukidaju se negativnim PCR testom, moraju da nose FFP2 maske u svim zatvorenim prostorijama, ako je neizbježan kontakt s osobama koje nisu iz istog domaćinstva.

Oni moraju nositi maske i na otvorenom, ako nisu u stanju držati distancu dva metara.
To znači da masku moraju da nose na ulicama s visokom frekvencijom ljudi, kao što su trgovačke ulice, ali i u parkovima, kada su gužve.

U automobilu važi obaveza nošenja maski samo ako se u njemu nalazi osoba koja nije iz istog domaćinstva. U javnom prevozu inficirani imaju obavezu da nose FFP2 masku.

Uz obaveznu masku, inficirani mogu ulaziti u državne ustanove, posjećivati prodavnice, manifestacije, kao i muzeje, kino-sale. Dozvoljeno je i prisustvo na zabavama, kao i posjete bazenima ili restoranima, ali samo s maskom.

Malo neobično pravilo je da inficirani ne smiju da skaču u bazen, moraju da plivaju s maskom, a u restoranu mogu sjediti samo ako nose masku, mogu da razgovaraju s drugima, ali ne i da piju ili pojedu nešto.

Isto tako, uz obavezu nošenja maske, osobe pozitivne na koronavirus mogu da idu na posao.
Ukoliko je radno mjesto tako da je inficirana osoba sama u prostoriji ili zajedno s drugim zaraženim, ne mora nositi masku, osim ako je riječ o osoblju bolnica i ustanova za njegu.

Inficiranima je zabranjen pristup domovima za stare, domovima za njegu, bolnicama, banjama, vrtićima, osnovnim školama.



Tanjug