Šefovi država i vlada savezničkih i partnerskih zemalja sastali su se tokom NATO samita u Washingtonu, 11. jula 2024.          Foto: AA

Tokom trodnevnog NATO samita u Washingtonu, došlo je do značajnih sporednih razgovora o ratu Izraela protiv Gaze, što potencijalno pojačava tekuće pregovore o primirju u Gazi, rekli su analitičari koji su pratili samit za TRT World.

Ti razgovori, koji su se odvijali izvan glavne agende samita, uključivali su ključne dionike i posrednike, nagovještavajući mogući proboj u jednom od najdugotrajnijih sukoba na svijetu, navode oni.

William Lawrence, profesor političkih nauka i međunarodnih poslova na Američkom univerzitetu, istakao je potencijal ovih diskretnih razgovora.

"Gaza nije bila stavka dnevnog reda ovog samita, naravno, ali nije bila ni potpuno zanemarena.“

"Budući da je SAD jedan od tri glavna posrednika, a Turci su jedan od predloženih garanta bilo kojeg primirja, sigurno su se odvijali sporedni razgovori o Gazi između Amerikanaca i nekih zemalja orijentiranih prema Izraelu i Palestini na marginama ovog samita", rekao je Lawrence za TRT World.

„Turkiye pruža pomoć“

Sam NATO samit bio je jedan od najuspješnijih samita, s državama članicama koje su izišle jače u podršci Ukrajini. Unatoč tome, pitanje Gaze uspjelo je privući pažnju u sjeni formalnih procedura, s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom koji je prisilno iznio tu temu tokom samita.

Nizar Farsakh, koji predaje međunarodne poslove na Univerzitetu George Washington, saglasan je s pozitivnim stavom Turkiye o situaciji.

"Moguće je da je jedan od aspekata to da bi Turkiye bila zainteresovana za pružanje pomoći, bilo da je riječ o sigurnosti ili trgovini za Gazu", primijetio je Farsakh, ukazujući da bi uključenost Turkiye mogla biti ključna u eventualnom primirju.

Umirovljeni brigadni general Mark Kimmitt, bivši pomoćnik državnog sekretara SAD za političko-vojne poslove pod predsjednikom Georgeom W. Bushom, ponudio je širi pogled na stavove Evrope o Gazi.

"Vjerujem da Evropa nije potpuno ravnodušna prema situaciji u Gazi, već je to izvan njihovog [NATO] fokusa u ovom trenutku", rekao je Kimmitt za TRT World, ističući nivo angažmana različitih međunarodnih aktera.

Značajna podpriča

Pružajući pregled postignuća i oblasti za poboljšanje na NATO samitu, Kathleen McInnis, starija saradnica u Programu međunarodne sigurnosti, rekla je za TRT World: "Kao i svaki samit, bilo je uspjeha koji se mogu istaći, ali i nedostataka gdje bi neki mogli tvrditi da se moglo učiniti više."

Iako je NATO samit u Washingtonu bio uglavnom fokusiran na Ukrajinu, većina stručnjaka s kojima smo razgovarali za ovu priču čini se da sugerira da je potencijal za primirje u Gazi mogao isplivati kao značajna podpriča tokom ovog skupa.

Uključenost ključnih posrednika poput SAD-a i Turkiye zajedno s drugim zemljama, uz osjetljivu prirodu ovih razgovora, ukazuje da bi proboj mogao biti na vidiku. Lawrence je ponovio značaj ovih dijaloga tokom NATO samita, koji je završen u četvrtak navečer.

"Nećemo puno saznati o sporednim razgovorima o Gazi sve dok ne bude objavljeno u Dohi ili Kairu u narednim danima i sedmicama", rekao je.

TRT Balkan / agencije