Simpatizeri terorističke grupe PKK na protestima u glavnom gradu Švedske Stockholmu 21. januara 2023.      Foto: Reuters

“Švedska ima veći udio u finansiranju terorističke grupe PKK u odnosu na Finsku”, rekao je glavni pregovarač za članstvo Švedske u NATO-u Oscar Stenstrom u Stockholmu.

Govoreći za državni radio Sveriges, Stenstrom je rekao: "Za razliku od Finske, mi iz Švedske imamo veći udio finansiranja PKK-a."

Obje zemlje se žele pridružiti NATO savezu, ali su suočene s protivljenjem Turkiye zbog njihovih veza i tolerancije prema terorističkoj organizaciji PKK i njenim ograncima.

Stenstrom je dalje rekao da priznaje da je PKK uključena u tržište droge, koje se smatra jednim od glavnih kanala finansiranja te terorističke organizacije.

Švedska trenutno doživljava najnasilnije nasilje vezano za bande s više od 300 pucnjava i bombaških napada zabilježenih u 2022. godini, u kojima su poginule 63 osobe. Stenstrom je rekao da postoji direktna korelacija između nasilja bandi i terorističke grupe PKK.

"Ovi ljudi su često svestrani u svojoj oblasti. Finansiranje terorizma i teški kriminal su povezani - da. Daleko je to od toga da sve objašnjava, ali iznuda, finansiranje oružja i droge postoje u ovoj oblasti", rekao je on.

Prema trilateralnom memorandumu koji su u junu potpisale Švedska, Finska i Turkiye tokom samita NATO-a održanog u Madridu, dvije nordijske države su se obavezale da će se distancirati od terorističkih grupa i poduzeti konkretne mjere protiv njih.


“Zamrznuta” kandidatura za NATO


Švedski NATO proces je stao nakon što su švedske vlasti omogućile jednoj krajnje desničarskoj političkoj ličnosti da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu, dok se za Finsku čini da je to pravi put naprijed.

Stenstrom je rekao da su pregovori o pristupanju NATO-u s Turkiye trenutno zamrznuti. "Nije isplativo sada voditi razgovore. Svako od nas ide negdje na posao, a ćemo vidjeti koliko će trajati ova pauza", rekao je on radijskom voditelju.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto nedavno je nagovijestio da bi se ta zemlja mogla odvojiti i razmotriti ulazak u NATO bez Švedske ako Turkiye nastavi blokirati njihovu zajedničku kandidaturu za NATO.

U nedavnom intervjuu za Anadoliju, Stenstrom je rekao da su obećanja nordijskih zemalja glavni prioritet za švedsku vladu. "Radimo na svemu, ispunit ćemo potpuno dogovor."

Odgovarajući na pitanje o podršci Švedske terorističkoj grupi PKK, Stenstrom je rekao da to više nije slučaj. „Da, promijenili smo se. I bolje smo shvatili sigurnosne brige Turkiye. Ovo će također poboljšati sigurnost Švedske.

"Švedska nikada neće biti sigurno utočište za bilo kojeg teroristu, i zato povećavamo saradnju između naših sigurnosnih službi. Ovim službama i odbrani posvećujemo više sredstava. Bit ćemo sretni da zajedno sarađujemo u NATO-u."


TRT Balkan