ozdravljamo napore Turkiye da pokuša ponovo uspostaviti dogovor o žitu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.     Foto: Reuters

NATO je u četvrtak osudio povlačenje Rusije iz crnomorskog sporazuma o žitu i pozdravio napore Turkiye da ponovo uspostavi sporazum.

"Osuđujemo rusko povlačenje iz crnomorskog sporazuma o žitu. Pozdravljamo napore Turkiye da pokuša ponovo uspostaviti dogovor o žitu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg Komitetu za vanjske poslove parlamenta Evropske unije, dodavši:

"I naravno, najbolji način da se osigura sigurna isporuka žita iz Ukrajine je okončanje rata."

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica da postoje ograničenja u plaćanju, logistici i osiguranju pošiljki žitarica i đubriva, te da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Nakon sastanka u ponedjeljak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optimistično je govorio o oživljavanju sporazuma, navodeći da vjeruje da će uskoro biti postignut dobar rezultat.​​​​​

Sjedinjene Američke Države i drugi međunarodni akteri takođe su pohvalili napore Turkiye da postigne dogovor o žitu i radi na njegovoj obnovi.

TRT Balkan / agencije