Ovo je snimak ekrana nekoliko trenutaka prije nego što je NASA-ina svemirska letjelica udarila u Mjesečev asteroid.      Foto: NASA

NASA-in svemirski brod DART udario je u Mjesečev asteroid Dimorphos, u historijskom testu sposobnosti čovječanstva da spriječi kosmički objekt koji uništava život na Zemlji.

"Potvrđen je utjecaj za prvu svjetsku probnu misiju planetarne odbrane," piše na grafici u prenosu uživo svemirske agencije, dok su inženjeri i naučnici u ponedjeljak klicali.

Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) prenosila je Američka svemirska agencija uživo kako bi pokazala svijetu svoj test planetarne odbrane u slučaju da se asteroid u budućnosti sudari s našom planetom.

Namjerni pad nastajao je sedam godina, a NASA je tražila da vidi može li ručno usmjeriti svemirsku sondu da se sudari s asteroidom i skrene njegovu putanju kako bi spriječila potencijalno katastrofalan udar na Zemlju.

"To je bilo nevjerovatno, zar ne?" rekla je vodeća istraživačica DART-a Nancy Chabot nekoliko trenutaka nakon što se letjelica uspješno sudarila s asteroidom.

Misija DART lansirana je prošlog novembra iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. U ponedeljak navečer, kontrolori misije ručno su kontrolisali letelicu kako bi se usmerili u asteroid zvani Dimorfos, udaljen 6,5 miliona milja (10,5 miliona kilometara) u dubokom svemiru.

'Nikad ranije viđeno'

Svemirska letjelica udarila je u asteroid velikom brzinom, 15.000 milja na sat (24.140 km na sat), s posebnim kamerama italijanske svemirske sonde koje su snimile kosmički udar.
"Ovo je bila zaista teška tehnološka demonstracija koja je udarila u mali asteroid, koji nikada ranije nismo vidjeli, i to na tako spektakularan način", rekao je Chabot.

NASA kaže da cilj nije bio da se uništi asteroid, već da se vidi može li ga ručno odvratiti od udara o planetu ako naučnici vide dovoljno daleko unaprijed da je asteroid na putu sudara sa Zemljom.

Naučnici će sada uzeti snimljene podatke o udaru pomoću teleskopskih snimaka pada kako bi vidjeli kakvu je razliku napravio udar u preusmjeravanju putanje asteroida.

Prema NASA-i, nijedan poznati asteroid veći od 450 stopa (137 m) u prečniku nema značajne šanse da udari u Zemlju u sljedećih 100 godina.


TRT World