Ako vremenske prilike ne budu odgovarajuće u subotu, NASA je rekla da bi lansiranje moglo biti odgođeno još nekoliko dana, za ponedjeljak.     Foto: Reuters

NASA je u utorak objavila da odgađa lansiranje na Mjesec Artemis I za subotu zbog loše vremenske prognoze za petak.
"S nestrpljenjem očekujemo subotu, vrijeme bi moglo biti malo drugačije od onoga kakvo je bilo jučer", rekao je meteorološki oficir Mark Berger iz 45. meteorološke eskadrile američkih svemirskih snaga tokom konferencije za novinare.

Novo vrijeme lansiranja zakazano je za 14:17 sati (1817 GMT) u svemirskom centru Kennedy u američkoj državi Florida.

Berger je objasnio da subotnja prognoza uključuje mogućnost pljuskova i grmljavine u jutarnjim i ranim popodnevnim satima, sa 60% šansi da se vremenski uvjeti promijene tokom lansiranja.
"Imat ćemo prilično jak kopneni tok, tako da to pogoduje pljuskovima i eventualno nekoliko grmljavinskih oluja koje se kreću s obale tokom jutarnjih i ranih popodnevnih sati", rekao je on. "Optimističan sam da ćemo imati barem malo čistog zraka za rad u subotu tokom poslijepodneva."

NASA je saopštila da motor 3 ne može dostići odgovarajuću temperaturu hlađenja potrebnu za polijetanje i objasnila je da postoji i problem s odzračnim ventilom, s jednim od unutrašnjih rezervoara, što je na kraju dovelo do otkazivanja odbrojavanja.

Ako vremenske prilike ne budu odgovarajuće u subotu, NASA je rekla da bi lansiranje moglo biti odgođeno još nekoliko dana, za ponedjeljak.

Grupa Artemis I, koja uključuje raketu Space Launch System i svemirsku letjelicu Orion, i dalje stoji na lansirnoj platformi, ali NASA je rekla da će se Artemis I morati vratiti u zgradu za sklapanje vozila ako se lansiranje prekine u ponedjeljak.

Zvaničnici su rekli da će se vraćanje morati izvršiti jer se baterije za završetak ljeta koje omogućavaju da se Artemis digne u zrak ako skrene s kursa isprazne nakon 25 dana.
Ako posljednji pokušaj u ponedjeljak bude nemoguć, NASA je rekla da će lansiranje misije Artemis I morati biti pomjereno za drugi dio septembra.

Misija Artemis I je prvi od tri svemirska leta u okviru premijernog projekta istraživanja svemira američke svemirske agencije.

Artemis II i Artemis III imat će za cilj da vrate ljude na Mjesec, s konačnim ciljem izvođenja misija na Marsu.

TRT Balkan