S novim vodećim programom, NASA se nada da će jednog dana testirati tehnologiju namijenjenu slanju ljudi na Mars.      Foto: Reuters

Čini se da su zvijezde usklađene kako bi NASA-ina raketa na Mjesec konačno poletjela u subotu, uz povoljne vremenske prognoze i s riješenim tehničkim problemima koji su odgodili lansiranje početkom ove sedmice.

Polijetanje je zakazano za 14:17 po lokalnom vremenu (18:17 GMT) iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, uz mogućnost odgode do dva sata ako bude potrebno.

Šanse za povoljne vremenske uvjete unutar tog prozora bile su 60 posto u četvrtak navečer.

"Vrijeme izgleda dobro," i ne očekuje se da će biti "showstopper", rekla je analitičarka prognoze Melody Lovin na konferenciji za novinare.

Ako se misija nastavi u subotu, kapsula Orion fiksirana na vrhu rakete provest će 37 dana u svemiru, kružeći oko Mjeseca s udaljenosti blizu 100 kilometara.

Tehnički problemi

NASA je također radila na ispravljanju tehničkih problema koji su doveli do kašnjenja lansiranja u posljednjem trenutku tokom prvobitno zakazanog roka za ponedjeljak.

U početku se činilo da je jedan od četiri glavna motora rakete previše vruć, iako se ispostavilo da je to samo očitavanje "lošeg senzora", rekao je u četvrtak programski menadžer rakete John Honeycutt. U budućnosti će netačne informacije jednostavno biti zanemarene.

Zatim je trebalo popraviti curenje goriva.

Planovi za budućnost

Misija Artemis 1 je testni let bez posade. To će biti prvo lansiranje rakete Space Launch System (SLS), najmoćnije na svijetu, koja se razvija više od jedne decenije.

"Nema garancije da ćemo izaći u subotu, ali pokušat ćemo", rekao je menadžer misije Artemis Mike Sarafin.

TRT Balkan