Nakon presude ICJ-a Netanyahu potvrdio "svetu posvećenost" odbrani Izraela

Nakon presude ICJ-a Netanyahu potvrdio "svetu posvećenost" odbrani Izraela

"Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva", rekao je premijer u televizijskom obraćanju.
Rekao je da je tužba za genocid podignuta protiv Izraela "lažna" i "nečuvena", ponavljajući da će "Izrael nastaviti da se brani od Hamasa".            Foto: AA

Komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi Južnoafričke Republike za genocid protiv Izraela u petak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je "svetu predanost" da nastave braniti svoju zemlju i svoj narod.

"Posvećenost Izraela međunarodnom pravu je nepokolebljiva. Jednako nepokolebljiva je i naša sveta predanost da nastavimo braniti našu zemlju i braniti naš narod", rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju nakon što je ICJ naredio Izraelu da preduzme "sve mjere koje su u njegovoj moći" da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze, gdje je Tel Aviv ubio više od 26.000 ljudi i pretvorio enklavu u ruševine.

Netanyahu je rekao da Izrael ima "inherentno pravo da se brani", dodajući da je "podli pokušaj da se Izraelu uskrati ovo osnovno pravo očigledna diskriminacija jevrejske države, i da je opravdano odbijen".

Rekao je da je tužba za genocid podignuta protiv Izraela "lažna" i "nečuvena", ponavljajući da će "Izrael nastaviti da se brani od Hamasa".

Rekao je da je rat, koji je počeo nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, protiv te grupe, a ne protiv palestinskih civila.

"Nastavićemo pružati humanitarnu pomoć i činiti sve što je u našoj moći da držimo civile van opasnosti, čak i dok ih Hamas koristi kao živi štit", rekao je Netanyahu i dodao:

"Nastavićemo činiti ono što je neophodno za odbranu naše zemlje i našeg naroda."

TRT Balkan / agencije