Turski svemirski putnik prisjetio se i dešavanja u Gazi nakon obavljenog leta.      Foto: AA

Drugi turski svemirski putnik Tuva Cihangir Atasever koji je u nedjelju završio suborbitalni let u letjelici kompanije "Virgin Galactic" izjavio je da je let protekao bez problema.

"Let je bio prilično uspješan. Kada analiziramo let iz perspektive naučnih eksperimenata, mogu reći da smo ispunili sve naše ciljeve", rekao je Atasever.

Turski svemirski putnik prisjetio se i dešavanja u Gazi nakon obavljenog leta.

"Patnja palestinskog naroda je nešto što ljepota našeg svijeta ne zaslužuje. Nosio sam kefije sa sobom kao njihov simbol", kazao je Atasever.

Svemirska letjelica koja je prevozila suborbitalnu letjelicu kompanije "Virgin Galactic", a u kojem se nalazio i turski svemirski putnik Atasever, završila je u nedjelju poslijepodne suborbitalni let uspješnim slijetanjem na Zemlju.

Letjelica "VMS Eve", koja je nosila suborbitalno vozilo "VSS Unity", poletjela je oko 8.30 sati po lokalnom vremenu (16.30 po srednjoevropskom) sa ukupno šest članova posade.

Tim u kojem je bio istraživački svemirski putnik Atasever sastojao se od još dva astronauta iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i jednog iz Italije te dva pilota.

Let je trajao oko 70 minuta, a "VSS Unity" je dostigao visinu od otprilike 45.000 stopa (preko 13.700 metara) na avionu nosaču i tada je aktivirao hibridni pogonski sistem kako bi se pozicionirao na otprilike 55 milja (90 kilometara).

Atasever je bio istraživački svemirski putnik, odgovoran za sedam naučnih eksperimenata u uslovima mikrogravitacije.

TRT Balkan / agencije