Nakon 17 godina: Pande iz zoološkog vrta u Madridu vraćene u Kinu

Nakon 17 godina: Pande iz zoološkog vrta u Madridu vraćene u Kinu

U zoološkim vrtovima i centrima za uzgoj širom svijeta ima 728 pandi.
Pet pandi je danas odvezeno na aerodrom pod policijskom pratnjom. Zatim su krenuli na 11-satni direktni let za Chengdu s veterinarom i dvojicom čuvara.           Foto: AA

U Kinu je vraćeno pet pandi, dvije odrasle i troje mladunčadi, koje se bile u Madridu u okviru saradnje Kine i Španije.

Zoološki vrt u Madridu oprostio se od petočlane porodice pandi koja je na putu u bazu za uzgoj velikih pandi u Chengduu u jugozapadnoj Kini.

Hua Zui Ba (20) i Bing Xing (23) bili su u Madridu od 2007. godine, a u protekloj deceniji su imale troje potomaka: Chulina (7) i blizance You You i Jiu Jiu (2).

Oni će biti zamijenjeni novim parom panda koje je poslalo Kinesko udruženje za zaštitu divljih životinja, saopćile su vlasti zoološkog vrta. Kina je godinama posuđivala svoje dragocjene medvjede zoološkim vrtovima u raznim zemljama kao ambasadori životinja dobre volje. Španija je dio tog programa više od 40 godina.

Pet pandi je danas odvezeno na aerodrom pod policijskom pratnjom. Zatim su krenuli na 11-satni direktni let za Chengdu s veterinarom i dvojicom čuvara.

Populacija velikih pandi u divljini porasla je sa oko 1.100 u '80-im i na 1.900 u 2023. godini. U zoološkim vrtovima i centrima za uzgoj širom svijeta ima 728 pandi.

TRT Balkan / agencije