"Za muslimane, ovim se šalje poruka da ne pripadaju ili da nisu bitni", kaže Riz Ahmed iz producentske kuće Left Handed Films.       Foto: Reuters

Muslimanski glumci su praktično u sjeni u najgledanijim TV emisijama, prema novoj studiji koja je pogledala 200 najbolje ocijenjenih TV serija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu, kako bi se zaključilo da muslimanski glumci uglavnom nisu prisutni u TV emisijama pop-kulture.
Studiju je provela Inicijativa za inkluziju Univerziteta Južne Kalifornije (USC) i fokusirala se na TV programe koji su se emitovali između 2018. i 2019. godine.
"Muslimani čine 25 posto svjetske populacije, ali samo 1,1 posto likova u popularnim televizijskim serijama", rekao je Al-Baab Khan, glavni autor istraživanja.
"Ne samo da je ovo radikalno brisanje uvreda, već ima i potencijal da nanese povredu u stvarnom svijetu publici, posebno muslimanima koji mogu biti žrtve predrasuda, diskriminacije, pa čak i nasilja."
Studija USC-a ispitala je gotovo 9.000 govornih znakova i otkrila da je omjer nemuslimanskih znakova u odnosu na muslimanske bio 90 prema 1.
Prema studiji, 87 posto ispitanih serija nije uključivalo muslimanske likove, a blizu 8 posto programa imalo je samo jednog muslimanskog glumca.

Muslimani stereotipni na ekranu
Studija prikazuje "obeshrabrujuću stvarnost muslimana na ekranu".
"Za muslimane, ovo šalje poruku da ne pripadaju ili da nisu bitni", rekao je Riz Ahmed iz producentske kuće Left Handed Films u izjavi.
"Za druge ljude rizikujemo normalizaciju straha, netrpeljivosti i stigmatizacije muslimana."
“TV emisije su priče koje donosimo u naše domove”, nastavio je Ahmed.
"One igraju veliku ulogu u oblikovanju načina na koji razumijemo svijet, jedni druge i naše mjesto u njemu. Ova studija nas podsjeća da, kada je riječ o muslimanskim portretima, još uvijek smo hranjeni TV dijetom stereotipa i brisanja."
Gotovo jedna trećina muslimanskih likova na ekranu je prikazano su kao nasilni prestupnici, a gotovo 40 posto je bilo meta nasilnih napada, otkriva studija.
Blizu 37,2 posto muslimanskih likova prikazani su kao kriminalci, a 15,7 posto radilo je u policiji.
Ženski likovi
Muslimanski ženski likovi su također bili podvrgnuti stereotipima jer su ih često prikazivali bez posla, u poređenju s muslimanskim kolegama muškarcima.
Više od polovine ženskih muslimanskih likova nosi hidžab, dok se muški muslimanski likovi oblače u različitu odjeću.
Studija je također pokazala da su muslimanke često prikazane kao "uplašene i pokorne svojim muškim kolegama".
"Mreže i servisi za streaming moraju prihvatiti svoju odgovornost kako bi osigurali da se muslimani različitog porijekla vide u našim omiljenim TV emisijama", rekao je Ahmed.
„Bilo bi mudro da prihvate ovu ogromnu priliku da dosegnu i povežu se s nedovoljno opserviranom globalnom publikom – ne samo kao dio prolazne mode, već i kao odlučujući pomak ka inkluzivnom pripovijedanju priča."
"Rezultati ove studije otkrivaju koliko rijetko kreatori sadržaja razmišljaju o uključivanju muslimana u popularno pripovijedanje - posebno djevojčica i žena", rekao je dr. Stacy L. Smith, osnivač Inicijative za inkluziju.
"Kao rezultat toga, gledaoci bi morali gledati sate i sate sadržaja prije nego što vide samo jednog muslimanskog lika – a još više vremena potrebno je da pronađu scenu koja nije povezana s nasiljem ili ekstremizmom."

TRT Balkan