Turkiye, Bolivija i Malezija već su uputile podršku ovom slučaju protiv Izraela.          Foto: AA

Muslimanske organizacije uputile su poziv Vladi Kanade da podrži istragu o navodnim izraelskim ratnim zločinima.

Nacionalno vijeće kanadskih muslimana (NCCM) uputilo je pismo premijeru Justinu Trudeauu u kojem apeluju da Kanada podrži istragu o navodnim izraelskim ratnim zločinima u Pojasu Gaze.

"Oko 250 kanadskih grupa civilnog društva i organizacija uputilo je zajedničko otvoreno pismo premijeru, tražeći od Kanade da podrži postupak pred Međunarodnim sudom pravde - ICJ u vezi s postupanjem Izraela u Pojasu Gaze", naveo je NCCM u objavi na društvenoj mreži X.

Pet država, Južnoafrička Republika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, zatražilo je od ICJ-a da ispita navodne izraelske ratne zločine. NCCM i organizacije potpisnice pisma traže da Kanada također podrži istragu.

"Kanada mora podržati nepristrasnu istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Pojasu Gaze", objavio je NCCM.

U pismu Trudeauu navodi se da je "hiljade civila, uključujući djecu, ubijeno tokom bombardiranja i invazije izraelske vojske".

“Zbog toga morate podržati najnoviji slučaj pred Međunarodnim sudom pravde koji države smatra odgovornim prema međunarodnom pravu, a koji se bavi masovnim nasiljem u Gazi”​​​​​, navodi se u pismu.

Južnoafrička Republika je krajem decembra podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, tražeći od suda da naloži privremene mjere.

Saslušanja u ovom slučaju će se održati u Hagu ove sedmice.

Turkiye, Bolivija i Malezija već su uputile podršku ovom slučaju protiv Izraela.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Napadi su ostavili Pojas Gaze u ruševinama. Oko 60 posto infrastrukture palestinske enklave oštećeno je ili uništeno, a oko dva miliona stanovnika je raseljeno.

Najmanje 23.210 Palestinaca je od tada ubijeno, a 59.167 ih je povrijeđeno.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

TRT Balkan / agencije