Kod troje od njihove četvero djece dijagnosticiran je retinitis pigmentosa, rijetko genetsko stanje koje s vremenom uzrokuje gubitak ili slabljenje vida.     Foto: facebook/PleinLeursYeux

Njihova kći Mia imala je samo tri godine kada su roditelji prvi put primijetili da ona ima problema s vidom.

Nekoliko godina nakon što su je prvi put odveli kod specijaliste, Miji, najstarijoj od njihovo četvero djece, dijagnosticiran je retinitis pigmentosa, nakon čega su primijetili da dvojica njihovih sinova, sedmogodišnji Colin i petogodišnji Laurent, imaju iste simptome.

"Ne možete učiniti ništa", kaže Lemay, objašnjavajući da trenutno ne postoji lijek ili učinkovit tretman koji bi usporio napredovanje retinitis pigmentosa.

"Ne znamo koliko će brzo ići, ali očekujemo da će biti potpuno slijepi do sredine života."

Kad je Mijin stručnjak predložio da je zaokupe "vizuelnim sjećanjima", Lemay je shvatila da postoji jedan zaista nevjerovatan način na koji to mogu učiniti za nju i ostalu djecu.

“Pomislila sam: 'Neću joj pokazati slona u knjizi, odvest ću je da vidi pravog slona', objašnjava.

"I ispunit ću njenu vizuelnu memoriju najboljim, najljepšim slikama koje postoje."

Ona i njen suprug su potom odlučili s djecom putovati oko svijeta.

Putovanje su započeli u martu 2022. iz Toronta.     Foto: Facebook/PleinLeursYeux

Šesteročlana porodica na put je trebala krenuti u julu 2020. godine, međutim, putovanje su zbog pandemije morali odgoditi do marta 2022.

Svoje putovanje započeli su u Namibiji, gdje su se približili slonovima, zebrama i žirafama, prije nego što su se zaputili u Zambiju i dalje u Tanzaniju, a zatim odletjeli u Turkiye, gdje su proveli mjesec dana. Porodica je potom otišla u Mongoliju, prije nego što su otputovali u Indoneziju.

Prva destinacija bila je Namibija.     Foto: Facebook/PleinLeursYeux

"Usredotočeni smo na znamenitosti", objašnjava Pelletier. "Također se dosta fokusiramo na faunu i floru. Vidjeli smo nevjerovatne životinje u Africi. Dakle, stvarno ih pokušavamo natjerati da vide stvari koje ne bi vidjeli kod kuće i dožive najnevjerovatnija iskustva."

Prema Nacionalnom institutu za oči, dijelu Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a, simptomi retinitis pigmentosa obično počinju u djetinjstvu, a većina ljudi na kraju izgubi veći dio vida.

"Morat će biti stvarno otporni tokom cjelokupnog života", dodaje Lemay, ističući da će se Mia, Colin i Laurent morati stalno prilagođavati kako im se vid pogoršava.

Porodica se najduže zadržala u Turkiye.      Foto: Facebook/PleinLeursYeux

Lemay i Pelletier se nadaju da će mogućnost da provedu vrijeme u različitim zemljama i iskuse različite kulture pokazati svojoj djeci koliko su sretna, unatoč izazovima koji se mogu pojaviti kasnije u njihovim životima, kada im se vid pogorša.

Iako su vizuelna iskustva i dalje prioritet, Lemay kaže da je putovanje postalo više usmjereno na pokazivanje djeci "nečeg drugačijeg" i pružanje nezaboravnih iskustava.
"Lijepih mjesta ima svugdje u svijetu, tako da nije bitno kuda idemo", objašnjava ona.

"I nikad ne znamo šta će ih impresionirati. Reći ćemo sebi (oni će misliti) da je nešto divno, a onda vide psiće na ulici i to im je najbolja stvar u životu."

Porodica je bilježila svoje putovanje putem društvenih medija, objavljujući redovno novosti na svojim Facebook i Instagram profilima.

Lemay kaže da su drugi kojim je i samim dijagnosticiran retinitis pigmentosa stupili u kontakt s njom kako bi joj ponudili riječi ohrabrenja.

Jedna od posljednjih lokacija bila je Denpasar, Indonezija.     Foto: Facebook/PleinLeursYeux

Iako se porodica planira vratiti kući u Quebec sljedećeg marta, kažu da pokušavaju ne razmišljati toliko unaprijed. Zapravo, sposobnost življenja u trenutku jedna je od ključnih stvari koje je porodica naučila u proteklih nekoliko mjeseci.

Pelletier naglašava kako se i dalje nadaju da Mia, Colin i Laurent možda nikada neće oslijepiti. Ali zasad čine sve što mogu kako bi osigurali da se mogu nositi sa svim što budućnost nosi.

"Nadajmo se da će nauka pronaći rješenje", kaže Pelletier. "Držimo palčeve zbog toga. Ali znamo da bi se to moglo dogoditi, pa želimo biti sigurni da su naša djeca spremna suočiti se s ovim izazovima."

TRT Balkan / agencije