Još uvijek dok se kreće koristi ručno rađeni štap koji su mu poklonili Palestinci nakon što je ranjen.      Foto: AA

Američki profesor Daniel Santiago, porijeklom s Filipina, kojeg su izraelski vojnici ranili u nogu tokom propalestinskih protesta na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je da Izrael vrši genocid nad Palestincima te da su Sjedinjene Američke Države (SAD) saučesnik.

Daniel Santiago, koji je ranjen metkom izraelskog vojnika dva dana nakon što je početkom avgusta stigao na Zapadnu obalu kao član međunarodne grupe solidarnosti, ispričao je za agenciju Anadolu svoja iskustva s tog područja.

Santiago, 33-godišnji srednjoškolski profesor u američkom Jersey Cityju, kazao je da je saznao mnogo više o Palestini nakon posljednjih događaja u Pojasu Gaze koji su počeli nakon 7. oktobra prošle godine.

Kako je rekao, stupio je u kontakt sa međunarodnom grupom solidarnosti s Palestinom "Faz3a Global" u New Yorku, a potom je odlučio da i sam posjeti Zapadnu obalu.

"Ja sam profesor u srednjoj školi u Jersey Cityju i bilo mi je zaista teško držati predavanja kao da se ništa ne dešava u svijetu, kao da se ne vrši genocid“, rekao je Santiago na početku razgovora.

Ispričao je da je 7. avgusta ove godine stigao u grad Beita na okupiranoj Zapadnoj obali, a dva dana kasnije učestvovao je u demonstracijama protiv izraelske okupacije.

Pogođen metkom u nogu

Istakao je da su izraelski vojnici koristili suzavac i bojeve metke protiv demonstranata.

“Čuo sam snažnu eksploziju i tada sam osjetio da mi se nešto dogodilo s nogom. Mislio sam da je suzavac jer kao da mi je neko udario nogu tvrdim predmetom, a onda mi je prišao jedan od mojih prijatelja i pomogao mi je da se krećem. Mislio sam da je to bio samo suzavac, ali kada sam stigao na sigurno, Palestinci su me podigli i stavili u kombi, a onda sam vidio da sam ustvari pogođen metkom u nogu", kazao je Santiago.

Dodao je da su ih izraelski vojnici čak tri puta zaustavljali na kontrolnim punktovima na putu do bolnice.

Santiago se kasnije vratio u SAD, a trebat će mu, kako kaže, nekoliko mjeseci dok se potpuno oporavi. Još uvijek dok se kreće koristi ručno rađeni štap koji su mu poklonili Palestinci nakon što je ranjen.

Kako bi podigao svijest javnosti, isjekao je pantalone kako bi pokazao ranu od metka iznad koje je napisao poruku: "Izraelska vojska je ranila vašeg komšiju".

Ubistvo Aysenur

Santiago je kazao da ga je, nakon što su ga izraelski vojnici ranili, kontaktirala samo američka ambasada. Osim toga, nije bilo kontakta ni sa jednom službenom agencijom ili američkim medijima, uključujući i State Department.

“Nije bilo čak ni vijesti o tome iz Bijele kuće ili bilo gdje drugdje. A da je to tada objavljeno u medijima i da su političari skrenuli pažnju, možda bi Aysenur Ezgi Eygi i dalje bila živa”, rekao je Santiago.

Tursko-američka aktivistkinja Aysenur Ezgi Eygi ubijena je pucnjem s velike udaljenosti na Zapadnoj obali, navedeno je u izvještaju obdukcije.

Aysenur su usmrtile izraelske snage hicem iz snajpera 6. septembra tokom mirnih protesta protiv ilegalnih izraelskih naselja u gradu Beita na okupiranoj Zapadnoj obali. U obdukcijskom izvještaju navedeno je da je smrt nastupila kao posljedica pucnja iz vatrenog oružja s velike udaljenosti.

Santiago je kazao da je podnio prijavu američkoj ambasadi koja je kontaktirala izraelske vlasti, ali ističe kako ne očekuje da će dobiti neki odgovor.

Podsjetio je da je upravo Aysenur ubijena na sličnim protestima, dodajući da je njena smrt bila "šokantna".

Dvostruki standardi

Santiago je također istakao da američki zvaničnici i dalje tvrde da je ubistvo aktivistice Aysenur bio "nesretan slučaj".

“Ovakvi dvostruki standardi su odvratni. Naša vlada otvoreno pokazuje da su neki američki građani vrijedniji od drugih”, dodao je.

Santiago je kritizirao američku podršku Izraelu.

“Vidimo da je SAD snažni saučesnik u ovom genocidu. Vidimo da šalju oružje iako govore da žele prekid vatre. SAD je zemlja koja je saučesnik u nastavku naoružavanja Izraela i prikrivanju svega što urade", rekao je Santiago.

S druge strane, Santiago ističe da SAD pruža samo mali iznos pomoći od oko 750 dolara svojim građanima koji su bili žrtve uragana i poplava.

"Dok se ljudi ovdje pate, mi šaljemo novac za ratove i genocid nad palestinskim narodom, libanskim narodom i cijelim Bliskim istokom”, kazao je Santiago.

TRT Balkan / agencije