Islamski kulturni centar Kralj Fahd, Buenos Aires      Foto: Getty Images

Možda je iznenađujuće da se dolazak muslimana može pratiti još od 15. stoljeća i tadašnjih španskih istraživanja i osvajanja tog područja.

Na ova putovanja kao članove posade Španci su dovodili i muslimane sa Iberijskog poluostrva, tada poznate i kao Mauri.

Neki od njih su se tu nastanili jer su se osjećali sigurnije od progona i prisilnog protjerivanja iz svoje domovine u Španiji i Portugalu.

Potom je u 19. stoljeću u Argentini zabilježen prvi pravi val Arapa koji su se naselili na njenoj teritoriji, uglavnom iz Sirije i Libana. Procjenjuje se da danas ima oko 3,5 miliona Argentinaca arapskog porijekla, od kojih su većina kršćani.

Prvi mesdžidi

Prva dva mesdžida, odnosno džamije, izgrađeni su 1980-ih godina u Buenos Airesu. Najveći islamski centar u Argentini izgrađen je 1996. godine.

Neki muslimani i Arapi vremenom su izgubili svoj vjerski identitet i integrisali se u argentinsko društvo kroz mješovite brakove, ali mnogi od njih i dalje su vrlo odani i čvrsti u svom identitetu, a posebno u islamskoj religiji.

Argentina je danas dom najveće muslimanske zajednice u Latinskoj Americi.

Islamski kulturni centar Kralj Fahd u Buenos Airesu je najveća džamija u Argentini. Ukupna površina zemljišta koje je dodijelila argentinska vlada za potrebe džamije iznosi 34.000 metara kvadratnih, a ponudio ga je tadašnji predsjednik Carlos Menem nakon njegove posjete Saudijskoj Arabiji 1992. godine. Projekat je koštao oko 30 miliona američkih dolara, a cijeli kompleks uključuje džamiju, biblioteku, dvije škole i park.

Postoji još nekoliko džamija u drugim gradovima i regijama širom zemlje, uključujući dvije u Cordobi, dvije u Mar del Plati i najjužniju sufijsku džamiju na svijetu, u El Bolsonu.

Zbog sekularne prirode argentinskog ustava, muslimani su slobodni da praktikuju religiju i grade svoje bogomolje u zemlji.

Nema preciznih podataka

Iako precizni statistički podaci nisu dostupni, procjenjuje se da muslimani čine oko 2 posto ukupnog stanovništva Argentine, koje broji oko 46,2 miliona.

Prema podacima Istraživačkog centra Pew iz 2010. godine, u Argentini živi oko 1.000.000 muslimana, a procjene govore da je sada njihov broj vjerovatno još veći.

Islamska organizacija Latinske Amerike (IOLA), sa sjedištem u Argentini, smatra se najaktivnijom organizacijom u Latinskoj Americi u promovisanju islamskih vrijednosti. IOLA redovno održava razne događaje kako bi promovisala druženje i jedinstvo muslimana koji žive u Latinskoj Americi, kao i promociju islamskih vrijednosti.

TRT Balkan / agencije