Akar: "Azerbejdžan i Turkiye su jedna nacija, dvije države."       Foto: Reuters

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov azerbejdžanski kolega Zakir Hasanov u četvrtak su razgovarali o najnovijim tenzijama i smrtonosnim sukobima duž armensko-azerbejdžanske granice koji su započeli provokacijama Armenije.

Akar je rekao da će Turkiye nastaviti čvrsto stajati uz svoju azerbejdžansku braću, navodi se u saopštenju Ministarstva nacionalne odbrane te zemlje.

Ističući da su Azerbejdžan i Turkiye "jedna nacija, dvije države", što je standardna fraza o bliskim vezama zemalja, Akar je uputio molitve za vojnike koji su položili živote kao šehidi, a ranjenima poželio brz oporavak.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je armenska vojska u noći 12. septembra i u jutro 13. septembra izvršila napade u pravcu granice s Azerbejdžanom u Dashkesenu, Kalbajaru, Lachinu i Zangilanu.

Azerbejdžanska vojska uzvratila je kako bi utišala položaje armenskih oružanih snaga i spriječila širenje sukoba, a armenskim trupama su naneseni veliki gubici.

Neki položaji i skloništa azerbejdžanske vojske na granici bili su pod stalnom vatrom iz oružja različitog kalibra, uključujući i minobacačke granate, a najmanje 50 pripadnika azerbejdžanske vojske je položilo živote kao šehidi.

Armenski premijer Nikol Pashinyan rekao je da je ubijeno 100 armenskih vojnika.

Azerbejdžanska vojska uzvratila je kako bi utišala položaje armenskih oružanih snaga i spriječila širenje sukoba, a armenskim trupama su naneseni veliki gubici.

Armenija i Azerbejdžan su u napetim odnosima od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

U sukobu 2020. godine Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je okupirala Armenija, prije nego što je Rusija posredovala u postizanju sporazuma o okončanju borbi 9. novembra.


TRT Balkan / agencije