Velika smanjenja radnih mjesta, prva u 18-godišnjoj historiji Mete, uslijedila su nakon hiljada otpuštanja u drugim velikim tehnološkim kompanijama.      Foto: Reuters

Platforma Meta je saopćila u srijedu da će otpustiti 13 posto svoje radne snage, ili više od 11.000 zaposlenika, u jednom od najvećih tehnoloških otpuštanja ove godine, dok se Facebook bori s rastućim troškovima i slabim tržištem oglašavanja.

Velika smanjenja radnih mjesta, prva u 18-godišnjoj historiji Mete, uslijedila su nakon hiljada otpuštanja u drugim velikim tehnološkim kompanijama, uključujući Twitter u vlasništvu Elona Muska i Microsoft Corp.

Procvat pandemije koji je podstakao tehnološke kompanije i njihove procjene pretvorio se ove godine u krah suočen s decenijama visokom inflacijom i ubrzano rastućim kamatnim stopama.

Meta, čije su dionice izgubile više od dvije trećine vrijednosti, rekla je da također planira smanjiti diskrecijsku potrošnju i produžiti zamrzavanje zapošljavanja do prvog tromjesečja.

“Danas iznosim neke od najtežih promjena koje smo napravili u historiji Mete”, rekao je osnivač kompanije Mark Zuckerberg u poruci zaposlenima najavljujući otpuštanja.


“Želim preuzeti odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli ovdje. Znam da je ovo teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su ovim pogođeni.”

TRT Balkan