Uposleni u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi organizovali su komemoraciju uposlenicima UN-a koji su poginuli na dužnosti.     Foto: AA

Uposleni u Uredu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi organizovali su komemoraciju uposlenicima UN-a koji su poginuli na dužnosti tokom izraelskih napada na blokirani Pojas Gaze.

Programu su prisustvovali generalna direktorica ureda UN-a u Ženevi Tatiana Valovaya i osoblje UN-a.

Zastave UN-a su spuštene na pola koplja, dok je minutom šutnje odata počast 101 zaposleniku UN-a koji su poginuli tokom izraelskih napada na Gazu.

"101 naš kolega poginuo je u Gazi posljednjih mjeseci. Ovo je najveći broj ubijenih humanitarnih radnika u tako kratkom vremenskom periodu u historiji naše organizacije. Danas smo ovdje da odamo poštovanje našim hrabrim kolegama koji su žrtvovali svoje živote služeći pod zastavom UN-a", kazala je Valovaya.

Ističući da hiljade njegovih kolega i dalje rade pod zastavom UN-a u najrizičnijim regionima svijeta, Valovaya je istakla da poštuju njihove aktivnosti, rad i posvećenost.

"Potvrđeno je da je više od 100 radnika UNRWA ubijeno u mjesec dana u Pojasu Gaze. Roditelji, nastavnici, medicinske sestre, doktori, pomoćno osoblje", rekao je Philippe Lazzarini, generalni povjerenik UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), na svom X računu 10. novembra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 11.180 Palestinaca, uključujući preko 7.700 djece i žena, a više od 28.200 je povrijeđeno, prema najnovijim podacima palestinskih vlasti.

TRT Balkan / agencije