Prema podacima UNHCR-a, u svijetu je trenutno više od 100 miliona izbjeglica.     Foto: Reuters

Svjetski dan izbjeglica obilježava se od 2001. godine svakog 20. juna, a posvećen je snazi, hrabrosti i ustrajnosti miliona izbjeglica.

Rat u Ukrajini, koji je počeo u februaru ove godine, pokrenuo je novi izbjeglički val. Međutim, ovaj rat je samo jedan od razloga zašto je sada više od 100 miliona raseljenih osoba širom svijeta, što je najveći zabilježen broj izbjeglica u historiji.

"Brojka od 100 miliona dramatična je prekretnica. To znači da je jedna od 78 osoba na Zemlji bila prisiljena pobjeći", istakao je glasnogovornik UNHCR-a Chris Boian.

Prema UNICEF-u, taj broj uključuje i gotovo 37 miliona djece. Nedavni sukobi i krize u zemljama kao što su Afganistan, Etiopija, Sirija, Jemen, Demokratska Republika Kongo i druge, također su doprinijeli ovom rekordnom broju.

100 miliona prisilno raseljenih širom svijeta predstavlja 1 posto svjetske populacije i ekvivalentno je 14. najnaseljenijoj zemlji na svijetu. U ovu se brojku ubrajaju izbjeglice i tražioci azila te, prema podacima Centra za praćenje unutarnjeg raseljenja (IDMC), i 53,2 miliona ljudi raseljenih u svojim zemljama zbog sukoba.

Do rata u Ukrajini, Sirija je bila zemlja s ubjedljivo najvećim brojem izbjeglih osoba: čak 6,8 miliona. Prema podacima iz maja 2022. godine, Ukrajinu je od početka ruske agresije napustilo oko 6,5 miliona ljudi. Slijede Venezuela - sa 4,6 miliona, Afganistan - sa 2,7 miliona te Južni Sudan - sa 2,4 miliona izbjeglih.

S druge strane, Turkiye je zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica. Trenutno se u ovoj zemlji nalazi 3,8 miliona, prvenstveno Sirijaca. Slijedi Kolumbija, sa 1,8 miliona te Uganda i Pakistan, sa po milion i po izbjeglica. Njemačka je trenutno dom za 1,3 miliona izbjeglica.

TRT Balkan