Ovo je prvi veliki protest protiv novoizabranog argentinskog predsjednika Javiera Mileija.      Foto: Reuters

Hiljade ljudi izašlo je u srijedu na ulice Buenos Airesa kako bi protestovali protiv vladinih mjera štednje.

Ovo je prvi veliki protest protiv novoizabranog argentinskog predsjednika Javiera Mileija nakon što je najavio sveobuhvatne inicijative za transformaciju argentinske ekonomije.

Demonstranti su se kretali prema glavnom trgu Plazi de Mayo, istorijskom okupljalištu ispred zgrade Nacionalnog kongresa zahtijevajući veću finansijsku potporu za siromašne.

Milei je ranije u ovom mjesecu preuzeo dužnost, obećavši da će smanjiti javnu potrošnju. Najavio je i opsežnu reformu ekonomije te devalvaciju nacionalne valute od 54 posto.

Također je srezao državne subvencije za gorivo i prevoz. Broj ministarstava prepolovljen je s 18 na devet, uz obrazloženje da je to nužno potrebno za rješavanje akutne argentinske ekonomske krize.

Prema procjenama Argentinskog katoličkog univerziteta (UCA), 44,7 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, a bez državnih socijalnih programa bilo bi ih 50 posto, prenosi "Buenos Aires Times".

Kako je ranije javio pomenuti list, vlada predsjednika Javiera Mileija objavila je u ponedjeljak da će onima koji učestvuju u protestima i blokadi ulica biti oduzeta socijalna podrška.

TRT Balkan / agencije