Glasanje je obavljeno u mađarskom parlamentu, nakon posjete švedskog premijera Ulfa Kristerssona prošlog petka tokom koje su dvije zemlje potpisale sporazum o oružju.    Foto: Reuters

Mađarska je u ponedjeljak odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanju NATO-u, otklanjajući posljednju prepreku pred historijski korak nordijske zemlje koja je decenijama održala službenu neutralnost.

Glasanje je obavljeno u mađarskom parlamentu, nakon posjete švedskog premijera Ulfa Kristerssona prošlog petka tokom koje su dvije zemlje potpisale sporazum o oružju.

Mađarska je posljednja članica NATO saveza koja je trebala odobriti kandidaturu Švedske, nakon što je to turski parlament učinio prošlog mjeseca.

Finska i Švedska, obje nordijske zemlje koje su blizu ili graniče s Rusijom, podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

Finska je postala 31. saveznik NATO-a u aprilu 2023. nakon odobrenja svih parlamenata zemalja članica alijanse.

Borell: Sada će 23 članice EU-a biti dio NATO-a, to podstiče strateško partnerstvo

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell izjavio je u ponedjeljak da posljednja ratifikacija švedskog članstva u Sjeveroatlanskoj alijansi poboljšava stratešku saradnju EU-NATO.

"Sada će 23 države članice EU biti dio Alijanse", napisao je Borell na platformi X.

Borell je istakao da to čini EU i NATO jačim i podstiče njihovo strateško partnerstvo.

TRT Balkan / agencije