Opozicija je ranije najavljivala da će, ako se pozove na član 49.3, raspisati prijedlog o zabrani.     Foto: AA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je u četvrtak da koristi član 49.3 Ustava za usvajanje kontroverzne penzione reforme bez glasanja u parlamentu.

Lokalni mediji objavili su da je francuski Senat prethodno usvojio konačnu verziju nacrta zakona sa 193 prema 114 glasova. To je bio očekivani ishod budući da Senat ima desničarsku većinu. Konačna verzija nacrta zakona trebalo je da bude prosleđena parlamentu, koji je trebalo da počne raspravu o njemu u popodnevnim satima.

"Međutim, predsjednik Emmanuel Macron održao je sastanke s premijerkom Elisabeth Borne, drugim ministrima i šefovima parlamentarnih grupa političkih stranaka kako bi odlučio da li će koristiti član 49.3 ustava da zaobiđe parlamentarni proces", objavio je Le Figaro.

Vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu, pa bi rizikovala da nacrt zakona odbace poslanici da nije pokrenut član 49.3. Opozicija je ranije najavljivala da će, ako se pozove na član 49.3, raspisati prijedlog o zabrani.

Le Figaro je objavio i da se grupa članova sindikata, uključujući njihove lidere, okupila ranije kod parlamenta u Parizu. Plan reformi uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine 2030. godine, te najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Prijedlog je izazvalo nezadovoljstvo javnosti kada je objavljen krajem prošle godine, a protesti i štrajkovi širom zemlje održavaju se od januara.

TRT Balkan / agencije