Macron je svoju reputaciju reformatora uložio u reforme penzija.            Foto: AA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je sebi dao 100 dana da izliječi zemlju nakon sedmica protesta i bijesa zbog njegovih nepopularnih planova za podizanje starosne granice za odlazak u penziju, tražeći od svoje vlade da otvori razgovore sa sindikatima o širokom spektru pitanja.

U televizijskom govoru dva dana nakon potpisivanja zakona koji planira povećati starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine, Macron je rekao da želi da njegova premijerka predloži mjere o uslovima rada, zakonu i redu i obrazovanju i zdravstvenim pitanjima.

"Četrnaestog jula moramo biti u mogućnosti da napravimo bilans", rekao je Macron, misleći na Dan Bastilje, nacionalni dan Francuske, koji je često prekretnica u francuskoj politici.

"Pred nama je 100 dana smirivanja, jedinstva, ambicije i akcije za Francusku", rekao je on.

Macron je svoju reputaciju reformatora uložio u reforme penzija, za koje je rekao da su bile potrebne da bi se izbjeglo milijarde eura deficita svake godine do kraja decenije.

U ponedjeljak je rekao da žali što šira javnost nije podržala promjene.

"Da li je ova reforma prihvaćena? Očigledno da nije. Uprkos višemjesečnim razgovorima, konsenzus nije postignut, i žalim zbog toga. Moramo izvući sve pouke iz toga", rekao je on.

Govoreći neposredno nakon Macronovog govora, šef najvećeg francuskog sindikata, CFDT-a, Laurent Berger rekao je da je Macronov govor bio potpuno prazan i da nije uspio da odgovori na gnjev u zemlji.

"Samo je neka praznina, tu nema ničega, očekivali smo nešto drugo", rekao je.

FENA