Truss je rekla da je razgovarala s kraljem Charlesom III kako bi ga obavijestila o ostavci na mjesto lidera Konzervativne stranke.   Foto: Reuters

Premijerka Velike Britanije Liz Truss podnijela je ostavku, čime je postala čelnica vlade s najkraćim stažem u britanskoj historiji.
Truss je ostavku podnijela šest sedmica nakon imenovanja na tu funkciju i u jeku oštrih kritika na račun njene ekonomske politike, finansijske krize i nedavnih smjena ministara finansija i unutrašnjih poslova. Sve to je izazvalo manjak discipline i jedinstva i unutar vladajuće Konzervativne partije.
Izbori za novo rukovodstvo Konzervativne partije bit će završeni u roku sedam dana, a Truss će do tada ostati na funkciji partijskog lidera.
Govoreći ispred Downing Streeta, Truss je rekla da je izabrana u sjeni rastućih računa za energiju i s mandatom da promijeni britansku ekonomiju niskog rasta.
“Isporučili smo račune za energiju za smanjenje nacionalnog osiguranja i postavili smo viziju za ekonomiju visokog rasta s niskim porezima, da se okoristimo slobodama Brexita. Iako priznajem da, s obzirom na situaciju, ne mogu ispuniti mandat na koji me je izabrala Konzervativna stranka“, izjavila je Truss.
Truss je rekla da je razgovarala s kraljem Charlesom III kako bi ga obavijestila o ostavci na mjesto lidera Konzervativne stranke.
“Brzi izbor novog rukovodstva će osigurati da ostanemo na putu ispunjavanja naših fiskalnih planova i održavanja ekonomske stabilnosti i nacionalne sigurnosti naše zemlje. Ostat ću na mjestu premijerke dok se ne izabere nasljednik“, poručila je Truss.

TRT Balkan / agencije