Truss, koja je udata i ima dvoje djece, postat će treća britanska premijerka, nakon Margaret Thatcher i Therese May.     Foto: Reuters

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss u ponedjeljak je zvanično izabrana za novu liderku Konzervativne partije i premijerku ove države koja će na toj funkciji zamijeniti Borisa Johnsona.

Truss je na unutarstranačkim izborima pobijedila protivkandidata Rishija Sunaka sa 81.326 glasova u odnosu na 60.399.

Izbori su održani nakon što je Boris Johnson početkom jula saopštio kako više neće biti premijer Velike Britanije, ali ni predsjednik stranke, nakon što se suočio s pobunom svojih unutarstranačkih kolega i ostavkama članova kabineta.

Članovi stranke su do prošlog petka glasali za sljedećeg lidera nakon višesedmičnih kampanja oba kandidata.
Rezultate izbora i pobjednika proglasio je u ponedjeljak Sir Graham Brady, predsjedavajući Odbora 1922 Konzervativne stranke.

Truss, koja je udata i ima dvoje djece, postat će treća britanska premijerka, nakon Margaret Thatcher i Therese May.

Dosadašnji britanski premijer Boris Johnson u utorak će predati ostavku na to mjesto britanskoj kraljici Elizabeth II, a ubrzo nakon toga kraljica će zvanično imenovati njegovog nasljednika na mjestu premijera.

Uobičajena praksa bila je da novi premijer bude pozvan u palatu Buckingham kako bi bio imenovan od kraljice, na prijedlog vladajuće stranke. No, ovaj put će se odstupiti od te tradicije te će kraljica i Johnsona i njegovu nasljednicu primiti u zamku Balmoral koja se nalazi u Škotskoj.
Ukoliko nova premijerka ne odluči raspisati prijevremene izbore, sljedeći redovni izbori bit će održani najkasnije u januaru 2025. godine.

TRT Balkan / agencije