U Londonu se monarh sastao s volonterima koji prikupljaju, pakiraju, organiziraju prevoz hrane, deka, i tople odjeće za ljude u potrebi.     Foto: AA

Kralj Charles sastao se u utorak u Londonu s članovima turske i sirijske dijaspore kako bi iskazao solidarnost s masom ljudi pogođenih dvama snažnim potresima koji su pogodili ove zemlje prošle sedmice.

Kralj Charles je u zapadnom Londonu razgovarao s volonterima koji su prikupljali, pakirali i organizirali prevoz hrane, deka i tople odjeće za preživjele zemljotresa, navodi se u saopćenju kraljevske porodice.

"Kasnije je na Trafalgar Squareu kralj službeno otvorio Sirijsku kuću, privremeni šator sirijske zajednice u kojem se članovi sirijske zajednice mogu okupiti kako bi pružili podršku onima koji su pogođeni potresima", dodaje se.

Šator će biti otvoren do ovog petka za prikupljanje donacija.

Premijer Rishi Sunak također se sastao s volonterima u centru za donacije u Londonu za preživjele u snažnim potresima koji su pogodili Turkiye i Siriju.

Istakao je da je od vitalnog značaja pružanje podrške državi Turkiye.

Potresi su 6. februara pogodili južnu Turkiye, sa središtem u Kahramanmarasu i potresli još devet provincija - Hatay, Gaziantep, Adiyaman, Malatyu, Adanu, Diyarbakir, Kilis, Osmaniye i Sanliurfu.

Potresi jačine 7,6 i 7,7 stepeni Rihterove skale pogodili su i nekoliko zemalja i izazvali razaranja u sjevernoj Siriji.

TRT Balkan / agencije