Na dan Wilsonovog nestanka, vojska je na Twitteru obećala da "nikada neće napustiti palog druga na bojnom polju".        Foto: AFP

Šestogodišnji pas tragač Wilson, koji je nestao tokom krajnje uspješne sedmične potrage za četvero nestale djece starosjedilaca u kolumbijskoj Amazoniji, sada je i sam meta spasilačke misije.

Desetine vojnika pretražuju džunglu u potrazi za psećim herojem koji je nestao na dužnosti prije dvije sedmice, a vojska je obećala da neće "napustiti palog druga" koji je možda pronašao djecu mnogo prije nego što je stigao spasilački tim.

Dok je dolazilo olakšanje nakon sretnog završetka 40-dnevne odiseje Lesly [13], Soleiny [9], Tien Noriel [5] i jednogodišnje Cristin, Kolumbijci su na društvenim mrežama tražili siguran povratak Wilson također.

#IdemozaWilsona #Jedannedostaje i #Wilsonnacionalniheroj neke su od oznaka koje kruže internetom.

Kolumbijci su također postavili plakate na svoje prozore s natpisom: "Nestali Wilson", dok drugi objavljuju fotografije svojih mačaka i drugih kućnih ljubimaca s natpisima koji mole za siguran povratak psa.

"Potraga nije gotova", insistirala je vojska u saopćenju objavljenom nakon što su djeca pronađena prošlog petka, dodajući da je više od 70 vojnika ostalo raspoređeno u gustoj džungli kako bi pronašli belgijskog ovčara.

Među njima je i Cristian David Lara, Wilsonov vodič od kada je bio štene na treningu.

Lara, kolegica, rekla je za novine El Espectador da "ne želi otići dok ne pronađe svog psa".

General Pedro Sanchez, koji je vodio potragu za djecom, dodao je: " Idemo po Wilsona, vratit ćemo ga."

“Dezorijentiran”

Wilson je bio taj koji je pronašao Cristininu odbačenu flašicu za bebe u gustom rastinju nekih četiri kilometra od olupine nekoliko dana nakon pada malog aviona 1. maja u kojoj su poginule sve tri odrasle osobe u avionu, uključujući i majku braće i sestara.

Kako su sedmice prolazile, tim od gotovo 200 vojnika i stručnjaka za autohtone džungle u pratnji nekoliko pasa stalno je pronalazio znakove da su djeca živa: napola pojedeno voće, pelene, improvizirana skloništa i otiske stopala.

Zatim, prije dvije sedmice, "zbog složenosti terena, vlage i nepovoljnih vremenskih uslova" Wilson je sigurno postao "dezorijentiran" i nestao, navodi se u saopštenju vojske.

Međutim, nakon što su njegovi ljudski drugovi izgubili Wilsona iz vida, pojavili su se dokazi da je on možda bio prvi koji je pronašao djecu: otisci psećih stopala uočeni su u blizini dječijih neposredno prije nego što je spasilačka ekipa stigla do njih.

Dvoje starije djece, Lesly i Soleiny, tada su nacrtali psa pored rijeke i među drvećem.

Astrid Caceres, direktorica kolumbijskog instituta za dobrobit porodice koji nadgleda oporavak djece, rekla je da oni stalno pričaju o psu.

“Lesly nam je pričala o psu kojeg su izgubili, za kojeg nisu znali gdje je otišao, da ih je neko vrijeme pratio.”

“Pali drug”

Sanchez je rekao da Wilson nije bio opremljen GPS uređajem za praćenje kako bi spriječio "neprijatelja" da locira njega i njegove ljudske drugove.

U Bogoti, domaćica Nora Villa (55) bila je jedna od onih koji su pomno pratili sudbinu psa.

"Molim vas, neka učine sve što mogu da pronađu psića Wilsona", rekla je ona novinskoj agenciji AFP na jednoj gradskoj ulici.

Na dan Wilsonovog nestanka, vojska je na Twitteru obećala da "nikad neće napustiti palog druga na bojnom polju".

Potraga za djecom, nazvana Operacija “Nada”, nastavit će se "potragom za našim psom Wilsonom, koji se, u svojoj nestrpljivosti da pronađe djecu, odvojio od grupa", navodi se.

TRT Balkan