Zemlje s većim rezultatom imaju snažniji pasoš.      Foto: www.henleyglobal.com

Nedavni prelomni trenuci, kao što su pandemija i rat u Evropi, doveli su u centar interesovanja
program stanovanja i državljanstva jer bogati pojedinci, globalno orijentisani investitori i poduzetnici traže rješenja za ulaganje kako bi sačuvali bogatstvo, naslijeđe i sigurnost svojih porodica tokom turbulentnih vremena.

Može se zaključiti da veći rezultat znači da je pasoš moćniji. Državljani čija se domovina nalazi na vrhu liste, kojima pasoš omogućava bezbrižan ulazak u 193 zemlje, jesu državljani Japana.

Afganistan je i dalje na dnu indeksa, a njegovi državljani mogu bez vize ući u samo 27 destinacija širom svijeta.

Gdje se nalaze zemlje regiona?

Slovenija je na vrhu liste u regionu, a njeni državljani mogu bez viza putovati na 181 destinaciju širom svijeta.

Slijede Hrvatska, sa 173 zemlje, Srbija 136, Sjeverna Makedonija 125, Crna Gora 124, dok se s pasošem Bosne i Hercegovine može ući u 118 zemalja svijeta.

Neuporedivi napredak i pad

Ruski pasoš trenutno se nalazi na 50. mjestu u indeksu. Zbog sankcija, zabrane putovanja i zatvaranja vazdušnog prostora, ruski državljani su odsječeni od ostatka svijeta više nego ikada ranije. Ukrajinski pasoš je trenutno rangiran na 35. mjestu indeksa.

Zanimljiva je konstatacija da su u protekloj deceniji Ujedinjeni Arapski Emirati ostvarili neuporediv napredak, s najvećim rastom na indeksu. 2012. godine zauzeli su 64. mjesto na rang-listi, dok su sada na 15. mjestu.

TRT Balkan / agencije