Kina je u petak prijavila svoj prvi slučaj majmunskih boginja, a slučaj je otkriven u jugozapadnoj kineskoj opštini Chongqing.    Foto: Reuters

Kina je u ponedjeljak saopštila da je prvi slučaj majmunskih boginja pronađen u toj zemlji povezan s Njemačkom.

"Sekvenciranje gena sugeriše da je soj virusa u slučaju majmunskih boginja iz inostranstva bio visoko homologan sojevima iz Njemačke prikupljenim 21. juna", objavio je kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kina je u petak prijavila svoj prvi slučaj majmunskih boginja, a slučaj je otkriven u jugozapadnoj kineskoj opštini Chongqing.

"Virus je otkriven kod 29-godišnjeg trgovca koji je posjetio Njemačku od 2. do 8. septembra", objavio je kineski javni servis CGTN.

Nakon ulaska u Kinu, pacijent se pridržavao obaveznog karantina nakon međunarodnog putovanja zbog COVID-19.

Kineske vlasti su stavile bliske kontakte s pacijentom pod medicinski nadzor.

Pacijent je tokom karantina razvio simptome majmunskih boginja, uključujući osip.

Poznato je da je bolest endemska za dijelove Afrike, ali rastuća epidemija u nekoliko evropskih i sjevernoameričkih zemalja izazvala je zabrinutost da bi se virus mogao širiti širom svijeta.

Kinezi instruirani da "ne dodiruju strance"

Visoki kineski zdravstveni zvaničnik savjetovao je ljudima da izbjegavaju kontakt sa strancima kako bi spriječili infekciju majmunskim boginjama nakon što je prijavljen prvi poznati slučaj virusa u kontinentalnoj Kini.

"Da biste spriječili moguću infekciju majmunskim boginjama i kao dio našeg zdravog načina života, preporučuje se da nemate direktan kontakt koža na kožu sa strancima", objavio je Wu Zunyou, glavni epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti na njegovoj službenoj Weibo stranici.

Wu je također pozvao ljude da izbjegavaju takav kontakt sa ljudima koji su bili u inostranstvu u protekle tri sedmice, kao i svim "strancima", jer je upozorio na oprez.

Njegova objava je naširoko podijeljena na društvenim mrežama tokom vikenda, ali odjeljak za komentare ispod njegove prve objave bio je onemogućen u nedjelju i ranim satima ponedjeljka u Pekingu.

TRT Balkan / agencije