Kineski tim istraživača stigao na vrh Mount Everesta

Kineski tim istraživača stigao na vrh Mount Everesta

Kineski tim će na vrhu sakupiti uzorke snijega i leda.
Kineski naučnici planiraju uspostaviti osam meteoroloških osmatračkih stanica na Mount Everestu.          Foto: Reuters

Kineska ekspedicija, u kojoj se nalaze i istraživači, u utorak je stigla do najvišeg vrha Mount Everesta koji se nalazi na visini od 8.848 metara.

Prema informacijama novinske agencije Xinhua, tim od 12 ljudi koji rade u regionu u okviru naučno-istraživačkog projekta Qinghai-Tibetske visoravni koji je Kina pokrenula 2017. godine stigao je na vrh danas popodne.

Kineski tim će na vrhu sakupiti uzorke snijega i leda.

Navedeno je da će se u uzorcima uzetim s vrha istraživati ​​utjecaji zagađenja zraka, a posebno nove vrste zagađivača.

Meteorološka stanica koju je Kina uspostavila na Everestu prošle godine postala je najviša meteorološka stanica, nadmašivši "Balcony Station" koju su 2019. godine uspostavili naučnici iz SAD-a i Engleske na 8.430 metara.

Opremljena osjetljivom radarskom opremom za mjerenje debljine glečera na Everestu, stanica će pružati podatke o klimi i ledenom pokrivaču u regionu koji opskrbljuje vodom više od deset velikih rijeka u Aziji.

U sklopu istraživačkog projekta, kineski naučnici planiraju uspostaviti osam meteoroloških osmatračkih stanica na nadmorskoj visini od 5.200 do 8.800 metara na Mount Everestu.

Predviđeno je da četiri stanice budu iznad 7.000 metara nadmorske visine.

Ukupno 170 naučnika učestvuje u naučno-istraživačkom projektu Qinghai - Tibet Plateau, koji traje od 2017. godine.

Na kraju zajedničkog istraživanja kineskih i nepalskih naučnika 2020. godine, vrh Mount Everesta, najviše tačke na svijetu, izmjeren je kao 8.848 metara i 84 centimetra.

TRT Balkan / agencije